Двама болни от сифилис в Перник установи РЗИ

Двама болни от сифилис в Перник установи РЗИ

Над два пъти са намалели болните от остри респираторни заболявания в региона през изминалата седмица, в сравнение с предходната,  констатира Регионалната здравна инспекция. Регистрираните заболели през седмицата са 6, при 14 за предходната.  Заболеваемостта през този период е 8.26 %oo, при средна за страната 10,29 %oo към 10.08.2020 г.

През този период са регистрирани 21 случаи на заразени с COVID 19, като за сравнение, за предходния период са били регистрирани  33. В  Перник са карантинирани – 9 човека, в  Радомир – 5., в Батановци – 1, в село Извор – 2, в село Кладница – 1, в село Жедна – 1, в село Голямо Бучино – 2.  От тях 15 се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Хоспитализирани през периода в МБАЛ„Рахила Ангелова“ и СБАЛББ – Перник са 6 заболели. Шест от заболелите са с постоянен адрес в София, но са карантинирани на територията на област Перник.

За пръв път тази година са констатирани 2 заболели от сифилис от Перник. Те се лекуват амбулаторно от личните си лекари.

Почти наполовина са намалели и болните от заразни заболявания. През седмицата са установени 24 болни, при  40 за предходната.

Добрата новина е, че през седмицата няма открит нито един болен от варицела.

От групата на чревните инфекции – 1 случай, при 2 за предходната седмица.

За периода е установен 1 болен от кампилобактериоза, при нито един – 1за предходната седмица. Заболелият е от Перник и е хоспитализиран в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“– София.

От здравната инспекция уверяват, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо контактните лица.

 През седмицата инспекторите на РЗИ са извършили 102 проверки. От тях 35 са свързани със забраната за тютюнопушенето в заведения за обществено хранене, 5 са по жалби и сигнали от институции и граждани. В резултат на упражнения контрол,  здравните инспектори са издали 73 предписания и са съставени 2 акта за административно нарушение.

И през изминалата седмица здравната инспекция продължи с ежедневния мониторинг на питейните водоизточници. Взети са 232 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9.