Областният щаб за борба с COVID -19 в Перник отчете, че няма огнища на болестта в региона

Областният щаб за борба с COVID -19 в Перник отчете, че няма огнища на болестта в региона

188 бързи тестове са направени на територията на област Перник в периода от 1.07. до 6.08. 2020 г. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция на областния щаб за борба с COVID -19, свикан от областния управител на Перник  Емил Костадинов.

На срещата стана ясно, че 47 предписания са връчени на лица, пристигащи от рискова страна, съответно и на 252 лица,  контактни на положителните. 135 броя са взетите проби на гърлен секрет в края на карантинния период на лицата. Това информираха от пресслужбата на областната адвинистрация.

„Дълго време се борим с пандемията и ще продължаваме с този режим. Мисля , че сме изградили стабилна структура и начин на работа. Ако се спазват стриктно мерките, вярвам че няма да се увеличат случаите в региона. С  разум, доверие и отговорност ще справим“, заяви. Костадинов и обсъди с представителите на всички отговорни институции ситуацията в момента. 

Представителите и на шестте общини в областта споделиха , че ежедневно в населените места се дезинфекцират търговски обекти, административни сгради и обществени места.

От Центъра за спешна медицинска помощ в Перник обобщиха, че от 22. 07. до 2.08. 2020 г. са приети 191 повиквания и са направени 262  амбулаторни прегледи. 

Директорът на Здравната каса д-р Йорданка Александрова изказа специална благодарност на специалистите от РЗИ и на служителите от ОД МВР за пълното им съдействие на институциите.

„Благодарение на техните действия в пернишка област не възникнаха до момента  огнища с голям брой пациенти“, каза, д-р Александрова.

„Слаб е потокът на лица и моторни превозни средства през Гранично контролно- пропускателен пункт „Стрезимировци“, съобщи началникът на ГКПП Димитър Трайчев и уточни, че основно оттам преминават товарни автомобили. 

Трайчев посочи още, че всички влизащи в България през границата трябва да представят отрицателен PCR тест за коронавирус, ако не се подлагат на карантина от Регионалната здравна инспекция.