Пернишка спортистка донесе нова слава на родния град

Пернишка спортистка донесе нова слава на родния град

„Беше трудно, беше интересно, на места дори прехвърляше очакванията ми… но се преборих със себе си, надвих емоциите и въпреки, че всичко беше срещу мен завърших – 12 км, 500 м положителна денивелация, 24% наклон за 1 ч. и 26 м. Първият ми крос кънтри маратон (всъщност халф маратон – следващият път ще бъде цял.. „

Така преди една година започва всичко за Симона Демерджиева – перничанката, която преди малко повече от седмица взе участие и завърши 100 километровото трасе на супер маратона „Витоша 100“ за 16 ч. 50 мин. и 26 сек.

За човек, който никога не си е представял, че „ще го пишат в новините“ заради спортно постижение, смелостта да се впишеш в стартовия лист за такова предизвикателство, каквото е планинския маратон „Витоша 100“ си е повече от геройство.

Младата жена споделя, че любовта към бягането се е зародила съвсем спонтанно, докато след раждането на сина си Явор /на 5 г./се бори с понатрупаните излишни килограми по време на бременността. По линия на спорта е лаик, като се има предвид 3-те месеца изкарани в залата за спортна гимнастика, когато е 7 годишна и  откъслечните й занимания със баскетбол, волейбол и женска борба в ученическите години.

Първите и опити в бягането започват преди 2 години, когато упоритостта и постоянството довеждат Симона до първото участие в летен фест на Витоша, където успява да пробяга 12 километровото разстояние на пробега и да завърши на 12- то място.

През октомври 2019 г следва участие на градски маратон, но бягането на асфалтово покритие не я грабва.

И както казва народът, че „Апетитът идва с яденето“, така и при Симона всеки следващ километър е по-приятен и носи удовлетворението от победата на волята над тялото.

Нещо повече, предизвиква себе си с 48 км. във Велико Търново, печели първото място на 30 км.-та дистанция в Челопеч, само две седмици преди ултрамаратона  „Витоша 100“.

Макар и в сериозна дилема „за“ или „против“, все пак любопитството и предизвикателството са толкова големи, че Симона в крайна сметка прави регистрация и започва подготовка за супер маратона, който се провежда на 25 и 26 юли 2020 г. и включва нощно бягане. Стартът е в 00.00 ч. Симона събира цялата си воля и инат и си казва, че ще бяга за удоволствие. По време на нощния пробег е част от групичка, ентусиасти като нея, с които се запознава по време на различните си участия в крос кънтри. Така достига до 60-тия километър, където я посрещат съпругът й на велосипед и приятелка, която бяга успоредно с нея и я съпровождат до финала.

Успява! И вече гледа към следващия старт Оряхово, а докато „почива“ след ултрамаратона, участва в 15 км. пробег в Симеоново и включва в подготовката си планински преходи, защото е влюбена в красотата и величието на планината.