За пръв път се отложи традиционният  събор в квартал „Мошино” в Перник, който се провежда на 2-ри август

За пръв път се отложи традиционният събор в квартал „Мошино” в Перник, който се провежда на 2-ри август

 Традиционният събор , който се провежда на 2 август, когато по стар стил се отбелязва – Илинден в кв.”Мошино” в Перник, тази година беше отменен, заради пандемията.

 Според кмета на  най-голямото кметство в Перник- „Изток” Десислава Стоянова, отлагането на събора се налага заради епидемичната обстановка и мерките за сигурност.

„За нас, преди всичко, е важно здравето на хората. Налага се да избегнем струпването на хора на едно място, което създава опасност от разпространение на коронавирус. Всички знаем, че жителите на кв.”Мошино” чакат с нетърпение този събор и на него идват и много гости от други градове. Пространството, където напоследък отбелязваме събора, се изпълва със сергии и атракциони, което предполага струпването на много хора на едно място, което е рисковано в сегашната пандемична  обстановка. Не можем да гарантираме, че ще можем да се съобразим, макар и на открито, с капацитета, който ни е позволен. Затова не искаме да рискуваме, здравето на хората. Въпреки това празникът отбелязваме с молебен в храм „Св. Пророк Илия”. От тук нататък, надявам се, ситуацията в страната да се подобри и този хубав празник, който се отбелязва със събор, да продължи ”, категоричен  бе кметът на кметство „Изток”.