ЦСМП -Перник алармира- увеличават се ухапаните от кърлежи в региона!

ЦСМП -Перник алармира- увеличават се ухапаните от кърлежи в региона!

   Намаление при заболелите от остри респираторни заболявания през изминалата седмица и лек спад при повикванията на спешния телефон 112 констатират от Центъра за спешна медицинска помощ в Перник. В подкрепа на това, заместник директорът на ЦСМП д-р Веселина Шишкова посочи, че през периода спешните медици са се отзовали на 272 повиквания на спешния телефон и са извършени 308 прегледа във филиалите в региона.

„Буди тревога фактът, че 109 от прегледите във филиалите са на пациенти, ухапани от кърлежи. Отново най-много са ухапаните в Брезник- 41, в Радомир са 39, Трън- 17 и Земен- 12. Искам да подчертая, че не трябва да се подценява ухапването от кърлежи и хората не трябва да се опитват сами да ги изваждат, ако не са наясно се прави това. Много често част от кърлежите остават в тялото и могат да доведат до неприятни последици. Манипулацията е напълно безплатна”, поясни д-р Шишкова. Тя допълни, че през изминалата седмица спешните медици са реагирали на 2 ПТП. За радост през периода няма фалшиви обаждания на спешния телефон.

На въпроса- има ли много желаещи медици да излязат в платен годишен отпуск през лятото, д-р Шишкова поясни:”Да, желаещите са много, но се стремим това да не се отразява върху работата на ЦСМП. За жалост единият от лекарите от МБАЛ”Р. Ангелова, който беше изявил желание да дойде при нас се отказа. Въпреки това успяваме да направим графиците за дежурства така, че да гарантираме 100%-тово обслужване на областта”.