Перник няма да остане без парно и топла вода, увери ОбС шефът на „Топлофикация“

Перник няма да остане без парно и топла вода, увери ОбС шефът на „Топлофикация“

Перник няма остане без топла вода и парно, увери вчера членовете на местния минипарламент изпълнителният директор на „Топлофикация“ инж.Любомир Спасов- Той припомни, че градът ни е може би най-топлофицираният в България. На услугите на ТЕЦ „Република“ разчитат около 75 процента от жителите му.  

На извънредното заседание на ОбС Спасов отговори изчерпателно на зададените му от съветниците въпроси, касаещи работата на дружеството днес, както и размера на инвестициите, вече вложени и бъдещи, гарантиращи максимално безаварийната работа на централата. Няма проблем по отношение на обезпечаването на новия отоплителен сезон, усилено се работи по отношение на новото шламохранилище, първата клетка от което ще стане готова до началото на новия отоплителен сезон. Предстои рекултивация на старото, което ще бъде засипано със земя и залесено. И през идните няколко години ТЕЦ „Република“ ще разчита на „черното злато“, докато го позволява наличието му в Пернишкия минен басейн.  Бъдещото преминаване на газ е по-далечна перспектива, работи се и в тази насока, но това е изключително голяма инвестиция, за която ще се разчита на европейски пари. Ако  това не се случи, топлофикационното дружество ще разчита на съдействието на местни мощни фирми.

В летния сезон перничани ще имат топла вода благодарение на трети котел, който е на газ.

Възможно ли е паралелно с голямата подмяна на водопроводната мрежа, да се извърши подмяна и на тръбите от мрежата на „Топлофикация“, попита общински съветник. Няма как това да се случи, защото ние също мислихме по въпроса, но проверката ни показа, че нашите топлопроводи не съвпадат с тези на ВиК. Това може да стане само на една-две централни улици в Перник, поясни шефът на „Топлофикация“.

По предложение на общинския съветник от групата на ГЕРБ – Перник Цветана Пиралкова, директорът на Топлофикация – Перник ще бъде изслушан от местния законодателен орган преди началото на следващия отоплителен сезон, за да запознае обществеността в Перник с готовността на дружеството за топлоснабдяването през зимния сезон.

Пернишките законотворци гласуваха шефът на „Топлофисация“ да бъде изслушван ежегодно в ОбС, за да се осигури прозрачност в дейността на това структуроопределящо предприятие за града и общината.