Д-р Величка Кадийска: Диагнозата COVID 19 не е присъда!

Д-р Величка Кадийска: Диагнозата COVID 19 не е присъда!

Д-р Величка Кадийска, директор на СБАЛББ-Перник,  пред  Днес и утре

-Д-р Кадийска, какъв е анализът, който правите за изминалите два месеца от обявяването на пандемията от коронавирус?

-За изминалите два месеца в нашата болница сме приели 10 пациенти с доказан COVID 19. Те са лекувани успешно и изписани от лечебното заведение съгласно изискването на Министерството на здравеопазването с два отрицателни PСR теста. Миналата седмица изписахме последните двама с доказана COVID 19 инфекция. Сега имаме постъпили 3-ма пациенти, за които чакаме резултатите от направените тестове. Общо пациентите в болницата ни са 20.

– Каква е продължителността на лечението на заболелите от коронавирусната инфекция?

– С анекса към Националния рамков договор, имаше изменения по  клиничните пътеки 39, което е пневмония при възрастни над 18 г, пневмония при деца под 18 години и клиничната пътека 104, която обхваща грип и грипоподобни заболявания. Там бяха извършени промени в алгоритъма на клиничната пътека. Според тях се променя минималният престой по клиничната пътека. Пациентът се лекува в лечебното заведение до клинично и параклинично подобрение. При нашите пациенти, които са лекувани през месец март и април средната продължителност на лечение е от порядъка на 14-15 дни по една клинична пътека. Клиничната пътека пневмония, която е  39-та струва 677 лв. А клинична пътека 104, по която се лекуват пациентите, заразени с COVID 19, струва 618 лева.

-Достатъчни ли са тези пари за лечението на болните, заразени с коронавирус?

– В цената на клиничната пътека се включват по принцип приложените лекарствени медикаменти и консумативи, храната и престоя, който включва легло, имам предвид постелъчен инвентар. В тази цена не е включен трудът- лекарски, сестрински и санитарен. Изискванията за лечението на този вид болни изисква задължителна дезинфекция, която се извършва в рамките на всеки 2 часа, използване на лични предпазни средства- гащеризони, маски, шапки, калцуни, което чувствително увеличава разходите. Аз лично не съм остойностила все още реално колко струва лечението на всеки пациент болен от коронавирус, защото имаме една част от предпазните средства, които са ни дарения и такива, които са ни предоставени от РЗИ. Сега ще се опитаме да направим такъв анализ- горе, долу колко струва това лечение. Многократните гащеризони, които ползваме също имат определено време за използване- до 50 пранета. Това включва също разходи. Дезинфектантите също не са никак евтини. Имахме договор с фирма от Велико Търново, който беше до 1 юни тази година. С обявяването на извънредното положение, фирмата увеличи цената на предлаганите дезинфектанти. Ако, примерно, даден пакет дезинфектанти общо казано за един месец сме закупували на цена около 600-700 лева, сега го плащаме по 1 200 лева, което е почти двойно повече. Ние ползваме дезинфекциращи прахове за изпиране на постелъчното бельо на пациентите, които се намират в изолационното отделение COVID, което се пере отделно със специални дезинфекционни препарати. Това допълнително увеличава разходите на болницата, въпреки че си перем сами всичко.

-Имайки предвид прогнозите, че скоро няма да преодолеем напълно заразата от коронавирус и болницата продължи да лекува заразени с този вирус, а стойността на тази пътека е недостатъчна, какъв е изхода?

– С обявяването на пандемията намаля значително приемът на болни с други заболявания, поради страха на хората от евентуално заразяване, както и принудителната изолация, която беше наложена. Ако продължава да има не епидемични, а спорадични случаи на коронавирус, които са с усложнения пневмония, неминуемо ще се влоши допълнително и без това тежкото финансово състояние на болницата. Нашата болница получава финансиране от една страна от НЗОК, а имаме доплащане и за дейности, свързани с лечението на пациенти с туберкулоза. На този етап този вид болни са по-малко.  При ограничения  достъп на пациенти до здравеопазване, както беше през изминалите два месеца заради пандемията, подозирам, че през летния период може да се увеличат болните, които са с туберкулоза. Те останаха някак извън кръга на основното наблюдение на общопрактикуващите лекари. А комбинацията намалена имунна система, туберкулоза и заразяване с коронавирус  вече е доста опасна. Така че намаленият прием на пациенти с други заболявания ще се отрази неблагоприятно върху финансовото състояние на болницата. През март бяхме, горе-долу добре финансово, получихме си парите от РЗОК-Перник за заработеното. През месец април дейността ни е спаднала почти на 50%.  Ние ще кандидатстваме да ни бъдат отпуснати допълнително средства, защото сравнени с предходните месеци, разходите, особено през април, са ни нараснали значително. Това се дължи на факта, че сме закупили повече медикаменти. Тъй като при предишното договаряне и обществени поръчки за лекарства никой не е предполагал, че ще бъдем застрашени от такава пандемия, при която болните ще се лекуват специално в нашата болница, не предвиждахме закупуването на по-скъпи лекарства. Оказа се, че се налага да купуваме, заради болните от коронавирус, медикаменти,  които са доста скъпи. В началото на годината сме си правили сметка за едни пациенти, а сега се оказва, че имаме съвсем друг вид пациенти, за чието лечение са ни необходими друг вид лекарства, което увеличи и разходите ни.

-В момента от какво има нужда болницата?

– В последните два месеца- 13 март-15 май ние сме работили в условията на карантина и работа с пациенти заразени с коронавирус.  Имаме необходимост от лични предпазни средства, имам предвид ежедневните: маски, калцуни, гащеризони, ръкавици. Имахме в началото на пандемията открита банкова сметка за дарения. Много хора откликнаха на апела ни за помощ. Имаме и дарители, които не са от нашия регион, но са проявили загриженост към нас. Получихме като дарения предпазни средства и пари за закупуване на лекарства и консумативи. Тези пари не сме използвали за ежедневната ни дейност или някакви екстри, а само за медикаменти и консумативи.  Получихме дарения: шлемове, гащеризони, малко постелъчно бельо, но ги използваме ежедневно. Необходимо ни е още постелъчно бельо. Доста са ни остарели матраците и леглата. Писала съм писмо до Министерството на здравеопазването, но за сега все още нямаме отговор. Сега съм поръчала малко матраци, защото те трябва да са покрити с водонепропусклива материя, която позволява почистване и хигиена. Общият брой на леглата в болницата са 65. В момента имаме около 30 сменени, така че ни трябват още поне 30 матрака, за да гарантираме необходимата хигиена. Ние сме държавна болница и Министерството на здравеопазването ни помага със средства, доколкото може, но не сме само ние с проблеми, затова средствата недостигат.

– Д-р Кадийска, хората се уплашиха много от коронавируса и не смеят да отидат на преглед. Вие вече натрупахте малко опит в лечението, присъда ли е диагнозата COVID 19?

– Този причинител е от групата на вирусите. Опитът, който имаме в лечението на нашите пациенти не е голям. Но той ни показва, че при млади хора заболяването протича по-бурно, но преминава по-бързо. При пациенти, които са семейство, при които единият е с положителен тест за коронавирус,  въпреки че са непрекъснато заедно, вторият член не даде положителен PCR резултат. При него се установиха само антитела, че вирусът е преминал през него. Според мен, при спазването на определени хигиенни правила, дори двама души да са вкъщи, може да се избегне заразяване. Ако заболелият носи маска, другият член на семейството може да преболедува заболяването без видими признаци. Преболедуването на вируса, според мен, не дава категорични гаранции за дълготраен имунитет. Този вирус се появи в края на ноември миналата година и проучвания на големи групи от населението не са правени все още, за да се видят резултатите. След два или три месеца, след изписването на излекуваните при нас пациенти, ние ще им направим по един тест за антитела, за да видим дали те още поддържат антитела. Но съм категорична, че диагнозата- коронавирус не е присъда, стига да се вземат навреме мерки и да не се чака да се стигне до тежки усложнения, които определено затрудняват лечението.