Стартира рехабилитацията на част от главния водопровод в Брезник

Стартира рехабилитацията на част от главния водопровод в Брезник

Започна  рехабилитацията на част от главната водопроводна мрежа на град Брезник, информираха от Общината.

Средствата за тази реконструкция, които възлизат на 2 059 000 лева бяха, отпуснати на Община Брезник през декември 2019 година от републиканския бюджет. С тях на практика ще стартира първия етап от реконструкцията на водопроводната мрежа на Брезник. Според изготвената проекто-сметна документация, с тези средства ще бъдат  рехабилитирани почти 3 км от главната водопроводна мрежа на града. След като изготвените проекти бяха одобрени, Общината обяви обществена поръчка за избор на изпълнител. С приключването на тръжната процедура стартираха и ремонтните дейности.

Самото трасе, по което ще се извършват ремонтни дейности е част от второкласния път Перник – Брезник – Трън, както и от третокласния път  Ракита – Брезник. За целта   Областно пътно управление-Перник е издало съответното разрешение.

Фирмата-изпълнител вече докарва техника и работници и подготвя за трасето, което предстои да се ремонтира.

Общината има уверението на правителството, че догодина ще бъдат отпуснати още пари, за да продължи подмяната на главните водопроводи в града.

Водопроводната мрежа на Брезник, както и цялата в областта, е на повече от 50 години и е крайно амортизирана. Това води както до много аварии, така и до големи загуби по мрежата. Целта е с подмяната на главните водопроводи, на първо време, да се снижат чувствително загубите на питейна вода.

Град Брезник и някои от околните села, се водоснабдяват от питейния язовир „Красава”. В момента обемът му е достигнал близо 1 400 000 куб м. при пълен обем 2 950 000 куб. м. За разлика от язовир „Студена”, който се пълни основно от топенето на снеговете на Витоша, язовир „Красава” не разчита на топенето на снегове. Основно пълненето на водоема е от падналите дъждове. „От март до сега нивото му се качи с 80-90 см и в момента го задържа. В момента притокът е изравнен с разхода на вода. Очакваме до края на юни да паднат още валежи, за да можем да гарантираме нормалното водоснабдяване през годината”, поясни управителят на общинското дружество, което стопанисва язовира и пречиствателната станция инж. Иван Ковачев. Той допълни, че с водата от язовир „Красава” могат да се водоснабдяват и селата Велковци, Ноевци, Сопица, Режанци, Бегуновци. Според него, с рехабилитирането на останалата водопроводна мрежа на града чувствително ще намалеят не само авариите по мрежата, а и загубите на вода.