Драгичево поставено на колене! Вода няма!

Драгичево поставено на колене! Вода няма!

Драгичево е красиво село. То е входната врата, образно казано, както към община Перник, така и към областта. Според официалната статистика, която вече е доста остаряла, тук живеят 2000 души. Реално обаче броят им повече от два пъти по-голям. Драгичево е младо село, в което има училище, детска градина и ясла, има читалище, което развива активна дейност.  С всяка изминала година то става все по-хубаво, все по-уютно за живеене, каквато е и амбицията на кмета Виктор Викторов, който втори мандат работи упорито в тази насока и намира подкрепа за всяка инициатива сред съселяните си. Няма човек в Драгичево, който да отрече неговия работохолизъм. А резултатите си личат.

Но има и проблеми, които не зависят от него. И кметът не може сам да ги реши. Става дума за нещо жизнено важно, особено в 21-ви век, особено в условията на пандемия. Водата! Която тук я няма! Проблем, който вече е нетърпим. С нея и преди е имало трудности заради безбройните аварии по старата водопреносна мрежа, които възникват непрекъснато и се отстраняват бавно, но сега вече ситуацията е катастрофална. От близо седмица семействата във високите части на селото са без капка вода.  В 21 век и особено днес, когато хигиената е не просто жизнено важна, а животоспасяваща, драгичевци трябва да разчитат на … водоноски. Припомняме – не става дума все пак за село със стотина – двеста жители, а с десетократно повече. Местните са категорични – нетърпимо е и вече назрява идеята за ефективни протестни действия.

Кметът Викторов също е категоричен. Не може повече да се чака! „Апелирам отговорните органи за незабавна смяна поне на довеждащите водопроводи! Не да решаваме проблема с докарването на водоноски и отлагане смяната на водопроводната мрежа! Бяхме съпричастни, поправяхме сами аварии, бяхме на режим, почиствахме каптажи и бяхме солидарни с бедствието и хората от Перник! Крайно време е да се обърне внимание и на нас! Ние, жителите на Драгичево, сме готови да се отзовем при нужда от помощ както с техника, така и с труд! Но така повече не може да продължава –  положението наистина е бедствено и нетърпимо! Пак апелирам – Перник, ние бяхме зад теб в дните на тежкото безводие, сега е време и градът да ни подаде ръка!“

Да, ситуацията не е просто бедствена, тя е наистина катастрофална. А става дума за изграждането на две отсечки от по километър към Горно и Долно Драгичево от довеждащия водопровод, които не могат да чакат август, както е обещано на селото. Да, процедури и нормативни изисквания има. Но има и нетърпима ситуация, каквато е в момента. „Не искам освен пандемията, и друга зараза да лумне в селото, в което има близо 400 малки деца, а има и възрастни и болни хора. Питам се дали пък нерешаването в спешен порядък на проблема не е в моята партийна принадлежност – ГЕРБ. Въпреки че смятам – спечелих и втория си управленски мандат заради работата, която съм свършил и която върша с цялото си сърце за моето село. Но ако това е проблемът, въпреки че не ми се иска да вярвам – готов съм да хвърля оставка. Само да има решение на проблема не просто в спешен, в незабавен порядък“, споделя Викторов.

А незабавни действия са възможни. Доказа го изграждането на спасителния водопровод за безводен Перник. Сега така незабавно трябва да се действа в Драгичево. Защото е недопустимо близо 5000 души да бъдат поставени унизително на колене. Търпението им е изчерпано и те вече са готови да бранят правото си на достоен живот с всички разрешени от закона мерки!