Започна безплатната кастрация на домашни кучета в Перник

Започна безплатната кастрация на домашни кучета в Перник

Безплатна кастрация на домашните кучета организира община Перник. По този начин се очаква да бъде намалена популацията на четириногите, която е сериозен проблем за града. Приютът за бездомни кучета е един от най-големите в България, тъй като тук проблемът с изоставените домашни любимци от града и околните села и тяхната популация е изключително остър. Последният случай с изоставяне на домашни любимци е на шест кученца, оставени пред вратите на приюта.

„От самото начало с кмета Станислав Владимиров предприехме мерки за хуманно решаване на този проблем“, каза секретарят на община Перник Мартин Жлябинков. Той коментира, че кампанията ще се осъществи с помощта на доброволци, които ще разясняват на собствениците на кучета в града и селата в община Перник ползата от кастрацията. „Всеки, който се съгласи да подложи домашния си любимец на тази манипулация, ще бъде освободен от данъка за кучето, който е в размер на 50 лева. Ще бъдат раздавани талони за безплатните кастрации, а операциите ще се извършват в определени дни в приюта за изоставени кучета. С помощта на организацията „Четири лапи“ са осигурени и мобилни амбулатории, в които ще се кастрират кучета и по селата. В кампанията са изявили желание да се включат доброволно и местни ветеринари“, каза още секретарят на община Перник. Всеки ден ще се кастрират и бездомни кучета.

Работи се активно с неправителствени организации как да се организира осиновяването на обитателите на приюта за изоставени кучета.