Изготвена е пътна карта за изграждането на новото шламохранилище на „Топлофикация Перник“

Изготвена е пътна карта за изграждането на новото шламохранилище на „Топлофикация Перник“

Аварията на шламохранилище „7-ми септември”, проблемите, свързани с изграждането на новото шламохранилище, осигуряването на топла вода за перничани. Това са били в общи линии темите, които са дискутирани на провелата се  среща в Министерството на енергетиката, което е било инициатор за провеждането й. На нея са присъствали министрите на енергетиката, на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството, кметът на Перник и директорът на „Топлофикация Перник”.

„Целта на срещата в МЕ бе да направим пътна карта на новото шламохранилище, за да  ускорим максимално неговото изграждане. Смятам, че на тази среща успяхме да преодолеем административните пречки за изграждането на новото шламохранилище. От тук нататък ще ускорим процеса по изготвянето на документите за него. Нещо повече, ще използваме и възможностите, съгласно действащите нормативни документи, за  предварително изпълнение на разрешителното за строеж на новото шламохранилище, което ще ни позволи да ускорим процеса по неговото изграждане. Убеден съм, че в рамките на няколко месеца, имам предвид през лятото, да изградим новото шламохранилище и да започнем да го експлоатираме. До тогава ще работим с трети котел, който е на газ. Вече започнахме постепенно да повишаваме температурата на подаваната топла вода от петък. Топлопреносната мрежа постепенно се темперира, така че ще можем да качим поне още малко температурата на подаваната топла вода. Надявам се от събота вече водата да бъде с по-висока температура.”, поясни директорът на „Топлофикация Перник” инж. Любомир Спасов. По отношение на шламохранилище „7-ми септември”, според инж. Спасов, там ще започне биологична рекултивация. На него повече няма да работим”, беше категоричен той.

 На въпроса- има ли някаква опасност да не се гарантира нормално отопление на града през новия отоплителен сезон, директорът на „Топлофикация Перник” заяви:”Няма да допуснем да има проблеми по отношение на отоплението на града през новия отоплителен сезон. Бях информиран за коментарите, които е имало от страна на общинските съветници на провелата се в четвъртък сесия. Смятам, че има определено неразбиране от страна на някои общински съветници по отношение на дейността на топлофикационното дружество. Според мен, на сесията някои са се опитали да направят  неубедително политическо внушение по отношение на дейността на „Топлофикация Перник”. За мен това не е истинска загриженост за съдбата на „Топлофикация Перник“, а просто посредствени предизборни изяви на гърба на колектива на дружеството, който полага много усилия, за да гарантира нормално топлоподаване. Искам ясно да заявя- ако някой има намерение да си прави предизборна кампания на наш гръб, няма да му се получи. Това по никакъв начин не е проява на истинска загриженост за перничани”, категоричен бе Любомир Спасов.