Невероятно, но факт! Започва ремонтът на надлез „Иван Вазов” в Перник

Невероятно, но факт! Започва ремонтът на надлез „Иван Вазов” в Перник

Проектът за ремонта на надлез”Иван Вазов” в центъра на Перник е готов. Осигурено е и финансиране на този важен за областния град обект. Това го слушахме през цялата 2019 г., но въпреки това, ремонтът на надлеза така и не е започнал до сега.

Добрата новина за старта на този дълго чакан ремонт дойде от кмета на община Перник Станислав Владимиров. „Наложената карантина забави стартирането на ремонтните дейности на надлеза. Фирмата-изпълнител имаше проблеми със свои работници, поставени под карантина. Имаме уверението, че ремонтът на моста започва от понеделник- 18 май. Надявам се до тогава отбивката, която се довършва на „Марина бара” да е напълно готова, така че да можем да пренасочим трафика. На практика,  забавянето на ремонта на моста ни позволи да довършим отбивката на „Марина бара”, което ще ни даде възможност голяма част от пътния трафик да бъде пренасочен да влиза в долната част на града. Това е една изключително важна придобивка за нашия град, която беше реализирана за сравнително кратък срок, въпреки пандемията. Януари стартира ремонтът на тази отбивка и тя вече е напълно готова. Срокът за изпълнението на проекта за рехабилитацията на надлез „Иван Вазов” е 6 месеца. Надявам се в края на годината да имаме един изцяло обновен мост. Състоянието му в момента е много опасно, за което и аз съм сигнализирал преди време. Това е един изключително належащ ремонт, който трябваше да бъде направен, защото става въпрос за сложно съоръжение, през което минава голям трафик. Ще следим сериозно за качеството на ремонтните дейности, както и за спазването на пусковия срок- до края на годината“, заяви Станислав Влазимиров.

Надлез „Иван Вазов” е строен преди около 40 години от държавна фирма „Мосттрой“ и от тогава не е ремонтиран. Мостът е разположен над ж.п. линията, а под него минава републикански път 1-6 и жп линия София-Радомир. Той свързва два квартала, осигурява връзка между „Каменина“, „Ралица“ и „Могиличе“ с централната градска част, а под него е  разположен и животинският пазар в Перник. В проекта е заложена изцяло промяна на конструктивната схема на надлеза, предвижда се основно ремонтиране на стълб № 4. Ще се премахнат загубилите функционалност от дълбоката корозия, стоманени ролкови лагери при устоите на стълб №4 и ще се заменят с еластомерни лагери тип Е. Ще се направи  ремонт на частите от долните пояси на главните греди. Има демонтажна работа, възстановяване с бетон на повърхността на тротоарите и корнизите, монтаж на нови стоманени пешеходни парапети с височина най-малко 110 см. Ще се положи нов пласт на настилката, изравнителен бетон, хидроизолация, която не изисква предпазно покритие. Предвижда се да се направи двупластова асфалто-бетонна настилка, да има монтаж на нови преходни конструкции, да има саниране на участъците с нарушено бетонно покритие. Този ремонт ще гарантира експлоатацията на моста поне за още 40 години най-малко.