Различният 24-ти май в ПГОТ „Св.Иван Рилски“ в Перник

Различният 24-ти май в ПГОТ „Св.Иван Рилски“ в Перник

Май е месецът, богат на празници, но сред тях, естествено най-големия е 24-ти май, който всички наричаме празникът на буквите. Тази година е по-различна заради наложената изолация във връзка с пандемията от коронавируса. Класните стаи са тихи, обучението се извършва дистанционно. Но едно реномирано пернишко училище ПГОТ „Св. Иван Рилски“ показа как богатият на празници май може да бъде не просто различен, но и изключително интересен. Това стана ясно на проведената вчера онлайн среща на директора на школото инж. Мария Гечева и началникът на РУО инж. Ваня Коконова с преподавателите, които са оглавили различните комисии, разработващи специални идеи за празниците. А те са много в пролетния месец – 1-ви май, 6-ти май, 9-ти май, но най-свидни за учители и ученици са 11-ти май- Денят на Светите братя Кирил и Методий и 24-ти май- празникът на славянската писменост и култура.  И естествено, най-много са идеите именно за Деня на буквите. Предвижда се до 19 май да бъдат разработени ученически презентации на тема „Светът на буквите, който никой не може да затвори” и „24 май – короната на знанието”. Не по-малко интересна е идеята и за създаване на онлайн на есе на тема „Буквите – отвореният прозорец към затворения свят” / по време на учебен час/. Тук срокът е 21 май. Ще бъдат публикувани и ученически послания под формата на акростих към всички, които излязоха по-силни от пандемията, а участниците в него трябва да са готови до 20 май. Два дни преди големия празник ще има и виртуален парад на книгите – „Моята домашна библиотека или книгите, чрез които преодолявах изолацията”, на който възпитаниците на школото ще представят домашните си библиотеки и любими  книги от детството до днес.

„Творчество, родено между четири стени“ пък е друга инициатива, която ще включва  ученически творби, написани по време на изолацията.

По време на онлайн срещата възпитаниците на школото от 8 „а“ и 11 „а“ клас демонстрираха как виртуално се провеждат учебните занимания по БЕЛ и английски език, а инж. Коконова им даде интересна идея– да се свържат с малчуганите от други учебни заведения и да обменят опит с тях как да направят за 24 май бисквитки и дребни сладкиши от тесто.

Средношколците прегърнаха с удоволствие идеята. На виртуалната среща психологът на училището Мария Минкова направи кратък анализ на взетите мерки за опазване на психическото здраве на учители и ученици. Шефът на РУО похвали преподавателския екип на професионалната гимназия и средношколците за отличното справяне с образователния процес въпреки трудната ситуация, породена от пандемията.