Няма увеличение на болните от остри респираторни заболявания в региона

Няма увеличение на болните от остри респираторни заболявания в региона

Няма увеличаване на болните от остри респираторни заболявания в област Перник. Това информират от Регионалната здравна инспекция в Перник. През изминалата седмица са регистрирани 4 болни. Заболеваемостта през този период е била 5.47 %oo, при средна за страната 14,41 %oo.

Не се наблюдава и увеличаване на заболелите от заразни заболявания. Установените заболели през седмицата са 3.

Тази седмица са констатирани 2 болни от морбили.  Заболелите са от  Перник. Те са хоспитализирани в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Р. Ангелова“- Перник.

Установен е 1 болен от туберкулоза. Болният е от  Перник и е хоспитализиран в СБАЛББ – Перник.

През седмицата е регистриран и 1 болен от ротавирусен гастроентерит . Болният е дете на 2 години от село Мещица. То се лекува стационарно в СБАЛПИБ „Проф. Ив. Киров“ –  София.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 56 проверки. От тях 12 са свързани с изпълнението на изискванията за забрана на тютюнопушенето в заведения за обществено хранене. Извършени са и 3 проверки по сигнали на граждани и институции.

В резултат на извършения контрол, здравните инспектори са издали 28 предписания за отстраняване на констатирани нередности.

И през изминалата седмица здравната инспекция продължи ежедневния мониторинг на питейните водоизточници в региона. Взети са 113 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9.