Единствената алтернатива за затваряне на шламохранилище „7-ми септември” и да работи ТЕЦ”Република”, е изграждането на новото

Единствената алтернатива за затваряне на шламохранилище „7-ми септември” и да работи ТЕЦ”Република”, е изграждането на новото

  Над 400  жители на кв. „Калкас” са се подписали до сега под тръгналата подписка за спиране на експлоатацията на шламохранилище „7-ми септември”, което се използва за депонирането на щлама от парогенераторите на ТЕЦ”Република”. В писмо до институциите, жителите на квартала настояват да се прекрати дейността на шламохранилището и да започне биологичната му рекултивация. Това стана ясно днес, рано сутринта, когато десетина жители на кв.”Калкас” дойдоха на стадиона в квартала, който беше залят от водите на шламохранилището, чиято дига проби на 7 май. В присъствието на журналисти от националните медии, кметът на кв.”Калкас” Надка Павлова заяви, че търпението на калкашани вече се е изчерпало.

„Години наред дишахме прахта от шламохранилището, а сега и тази авария. Според документите, с които разполагаме, това шламохранилище е изчерпало капацитета си и трябва да спре неговата експлоатация”, заяви Павлова.

На срещата с медиите и протестиращите от квартала дойде и изпълнителният директор на „Топлофикация Перник” инж. Любомир Спасов. Той поясни, че дигата на шламохранилището е укрепена много добре. Това е становището и на проектанта на това шламохранилище, под чиито контрол то е било изградено. „Очакваме днес представители на МРРБ и ДНСК-Перник, които да извършат проверка и да кажат дали сме си свършили добре работата или трябва още нещо да се направи. Аз съм благодарен, затова, че експерти на Министерството на енергетиката и КЕВР дойдоха в централата, за да проверят дали полагаме усилия да осигурим топла вода, или „проявяваме инат”. Експертите сами се убедиха, че близо 5 дни нашите хора полагат усилия да запалят трети котел. Както вече обясних, този котел не е предназначен да осигурява нормално топлоподаване да града, защото няма такива параметри. Неговото предназначение е да бъде резервна мощност, която да се включва в екстрени ситуации, през зимата, за да подгрява водата и да не се допусне замръзване на топлопреносната мрежа. Въпреки че пуснахме 3-ти котел, перничани няма да са доволни от качеството на подаваната от нас топла вода. Единственият изход е, щом се произнесат отговорните институции за ремонта на дигата, да пуснем отново пети палогенератор и временно да продължим за използваме още това щламохранилище, докато приключим с техническата му рекултивация”, поясни Спасов.

Това негово становище не се прие добре от присъстващите жители на кв.”Калкас”. Според тях това ще бъде поредното отлагане на решаването на проблема с това шламохранилище, докато отново не се случи някой неприятен инцидент.

Директорът на „Топлофикация Перник” поясни, че единствената „полза” от инцидента с шламохранилището на 7-ми май е, че институциите, от които зависи придвижването на разрешението за изграждането на новото шламохранилище, са се раздвижили. Любомир Спасов информира присъстващите жители на квартала, от кога датират действията на „Топлофикация” по  изграждането на новото шламохранилище- от началото на 2016 г.Той поясни, че решението на Министерството на земеделието, храните и горите за преотреждане на земеделските земи, които попадат в определената територия на новия сгуроотвал, е било атакувано от неправителствена екоорганизация  средата на 2018 г. Над една година са се точили делата по внесената жалба, докато най-накрая Върховният административен съд е отхвърлил тази жалба като недопустима.” Това е станало в края на 2019 г. „Ако не беше обжалвано решението на МЗХГ, сега нито аз, нито вие щяхме да сме тука, защото старото шламохранилище щеше да бъде вече рекултивирано. От началото на тази година е започнало, на практика, придвижването на документите за издаването на разрешението на МЗХГ за преотреждане на земите на новия сгуроотвал. „Тази седмица получихме указанията на МЗХГ. Според тях сега Община Перник трябва да изготви предложение за заплащането на таксата за преотреждането на земеделските земи. След това МЗХГ ще издаде разрешение за това преотреждане, което ще трябва да се гласува от Общинския съвет на Община Перник, след като си заплатим таксите и общинските земи, които попадат в обхвата на новия сгуроотвал. Въз основа на това ще ни бъде издадено разрешение за строеж. Ние имаме готов проект. Имаме и готовност да започнем да изграждаме това шламохранилище, което като инвестиция не е никак малко. Ако до средата на юни, най-късно, успеем да получим разрешението за строеж от Община Перник, през септември новото шламохранилище ще бъде готово. Имам уверението на кмета на Перник, че ще се положат усилия, каквото зависи от Общината като процедура по издаването на разрешението за строеж, да бъде придвижено в максимално оперативен порядък. Така ще се сложи най-после край на притесненията на жителите на кв.”Калкас”. Ние също сме заинтересовани от това и полагаме усилия този проблем най-сетне да се разреши. Докато направим новото шламохранилище, временно, трябва да използваме сегашното, за да осигурим качествено топлоподаване на перничани.  По този начин ще приключим третия етап от техническата рекултивация на старото шламохранилище и ще сме готови да започнем биологичната рекултивация”, поясни инж. Спасов.

На въпрос на журналисти- има ли друга възможност за депониране на отпадъците от работата на топлоцентралата, директорът на „Топлофикация Перник” отговори: „Приказките, че имаме алтернатива за извозването на отпадъка от централата са на хора, които си нямат понятие от  технологичния режим на ТЕЦ”Република”. Той е строен през петдесетте години. Тогава не е бил предвиден никакъв друг начин за депониране на  шлама от котлите. Единственият начин е шламът да се намива с вода в шламохранилището. Добре би било да се срещнем с представители на отговорните институции. Бихме могли заедно да обмислим ситуацията и да стигнем до решение как в рамките на няколко месеца проблемът с изграждането на новото шламохранилище да бъде решен. До тогава, ако искаме перничани да имат качествено топлоподаване, ще трябва да пуснем пети парогенератор, който е на въглища

По всичко личеше, че жителите на „Калкас” нямаха информация за това, че е стартирана процедура от „Топлофикация Перник” за реализирането на проект за изграждане на ново шламохранилище.

На въпроса- кога ще започне почистването и възстановяването на стадиона след като беше наводнен, инж. Спасов поясни: ”Чакахме малко водата да се оттече, за да влезе механизацията. Разговаряли сме с фирма, която още днес трябва да започне работа по отводняването на стадиона. След това ще се изгребе теренът и ще се насипе с пръст. После ще се засади райграс. Дори разбрах, че на стадиона е имало и лекоатлетическа писта. Ако пожелаят да се възстанови, ще направим и това”, увери инж. Спасов.

 Към 8.20ч. тази сутрин, на стадиона започна да идва тежка механизация, за да започнат дейностите по почистването и възстановяването му.