Борисов се съгласи на 9% ДДС за туризма и някои храни от 2021 година

Борисов се съгласи на 9% ДДС за туризма и някои храни от 2021 година

Отстъпката пред хотелиерите и ресторантьорите бе направена на работна среща между министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, която се проведе вчера.

На нея премиерът Борисов е подчертал, че решението е политически риск, но той е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш. На срещата е договорено

ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ ще бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г.,посочват от пресслужбата на МС.

Борисов е посочил, че се прави изключение, защото секторът е затворен със заповед.

„И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна“, е изтъкнал премиерът по време на срещата.

С така обсъдените промени с понижения ДДС министър-председателят е поискал оборотите и дейността на ресторантите и хотелите да излязат изцяло на светло.

От думите на Борисов става ясно, че финансовият министър Владислав Горанов е против мярката. Затова и Борисов иска от ресторантьорите и хотелиерите да го опровергаят с повече приходи в държавния бюджет в края на годината.

 „Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, посочиха представителите на браншовите организации.