С онлайн конкурси учениците в Перник отбелязват празниците през май

С онлайн конкурси учениците в Перник отбелязват празниците през май

РУО – Перник ще отбележи подобаващо майските празници като дни на просвещението, духовността и културата. Учениците ще се включат в различни и интересни проекти онлайн. Ще изработят поздравителни картички за пенсионирани учители. Денят на храбростта и родолюбието ще бъде отбелязан с тематични презентации и видеорецитали. Конкурсът „Европейски ценности“ за есе и рисунка ще бъде посветен на 9 май – Денят на Европа и победата над фашизма. Учениците ще създадат виртуална изложба на рисунки, а есетата ще се включат в електронен сборник. Жури от по-големи ученици ще подбере рисунки за илюстрации и корици на сборника.

11 май – Денят, в който Българската православна църква почита паметта и делата на Светите равноапостоли Кирил и Методий, е патронен празник на осем училища в област Перник. Заради извънредното положение тази година те ще празнуват чрез предизвикателството „патронен празник онлайн“. „Редя буквите в редички за радост на всички“ – в тази интересна инициатива ще се включат учениците от начален етап. Те ще реализират собствен творчески текст.

Пернишките образователни институции остават верни на своето достойно призвание да възпитават учениците в духа на родолюбие и патриотизъм, дори и по време на пандемия. Конкурсът „Декоративни шрифтове“, посветен на българските букви, ще стимулира ученическото въображение за един различен поглед върху българската азбука. Какво е празник без цветя? Инициативата „Цветя за празника“ ще покаже как живи цветя могат да се нарисуват или моделират върху хартия или други материали. Готварският курс „Кулинарна азбука“ ще провокира ученици и родители да споделят как в условия на изолация приготвят бисквити под формата на различни букви, с които да подредят свои послания.

РУО – Перник се надява в предложените инициативи да се включат активно ученици, учители, директори и родители. Най-добре представилите се участници във всички изяви ще бъдат отличени.