Пернишки художници представят свои творби в международна виртуална изложба

Пернишки художници представят свои творби в международна виртуална изложба

Над 120 художници от 15 страни , сред които и 15 художници от Перник, се включиха в международната виртуална изложба”Изкуството отваря граници”. Идеята за виртуалното арт събитие е на художника от Черна гора Ибрахим Курпейович.

Ето и неговото послание, което бе подкрепено и от представители на пернишката гилдия на художниците:

„Скъпи приятели във Facebook, във време на пандемия и карантина, когато сме оставени на себе си, когато изкуството ни е недостъпно поради закриването на галерии, музеи и други изложби, когато нашите индивидуални дейности са спрени, се отваря възможност, която смятам, че ще бъде приемлива за вас. Да отворим границите на изкуството и да организираме международна изложба на картини от приятели художници във фейсбук профила ми, които са над 120 автора от 15 страни. Откриването на изложбата е на 03. 05. 2020 г. от 18 ч. И ще бъде достъпно за следващите 15 дни.“

Изложбата може да се види онлайн на адрес: https://www.artsteps.com/view/5ea98968f9d6356feedea1ca?fbclid=IwAR29X3CkJ5bHTwJAgETtRVuG4RH5N-0g0DoAdjuRI9FrZgwywZlwnu21lr0, както и на Фейсбук страницата на Художествената галерия в Перник.

Във виртуалната изложба могат да се видят картини на художници от Сърбия, Русия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватска, Турция, Косово, Северна Македония, Словения, Египет и разбира се България. От българските автори със свои творби участват най- много художници от Перник. Сред тях са Данаил Атанасов, Дария Евтимова, Елена Темелкова, Снежана Велинова, Емил Младенов, Иван Стратиев, Китан Китанов, Мариела Ивайлова, Сашо Евтимов, Валентин Топалов и други.