Работодатели, мамили по мярката 60/40, ще бъдат дадени на съд

Работодатели, мамили по мярката 60/40, ще бъдат дадени на съд

Всички, които злоупотребяват с мярката „60/40“ ще подлежат на наказателна отговорност. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Става дума за фирми, които са се възползвали от мярката, а на практика са съкратили персонал. Едно от изискванията за получаване на одобрение на компаниите по тази мярка, е именно да няма освободен персонал.

 „Безспорно ще има хора, които ще злоупотребят, но имаме механизми, по които да следим това. За всички, които го направят ще има и наказателна отговорност“, каза Караниколов.

 По отношение на множеството критики, които претърпя държавната мярка, министърът на икономиката беше категоричен: „Мярката „60/40“ може би не е най-добрата. Имаше много хора, които я отрекоха, но над 9000 компании се възползваха от нея и я приемат. Тази мярка е за тези, които я приемат“. Според него обаче дори и в страната ни да нямаше сегашните мерки, то икономиката на България отново „щеше да има проблеми, защото в Европейския съюз има, а ние сме едно цяло“.

Едва през 2021 г. може да се говори за икономически растеж, прогнозира министър Караниколов. Той уточни, че страната ни ще работи за връщане на икономиката ни на нивата от месеците преди кризата.

Според министъра едва ли скоро ще седим един до друг в ресторантите. Нека да видим дали хората са готови да се върнат по заведенията, посочи Емил Караниколов.

Расте междуфирмената задлъжнялост, каза още министърът на икономиката. Финансово сме влезли в кризата подготвени и затова ЕК очаква по-бързо да излезем от нея. 142 000 работни места е спасила мярката 60/40. Над 2000 компании са получили вече първите плащания.

„Да, голяма част от компаниите имат кредити, но затова предлагаме и грантове. Сега на 11 май предстои да отпуснем 173 млн. за микро предпириятията. В момента заедно с Министерството на финансите се разработва и нова програма за по-големите компании“, каза Емил Караниколов