Пробив в дигата на шламохранилище „7-ми Септември”  в Перник, стана причина за изтичането на шлам в близките дерета

Пробив в дигата на шламохранилище „7-ми Септември” в Перник, стана причина за изтичането на шлам в близките дерета

Тази сутрин, около 8.15 ч се е скъсала дигата на шламохранилище „7-ми септември”, което се намира в пернишкия квартал „Калкас“. В него се депонира шламът от парогенераторите на ТЕЦ”Република”. За инцидента информира директорът на „Топлофикация Перник” инж. Любомир Спасов. Според него, засегнат е участък около 3-4 метра от дигата на шламохранилището, която е поддала. Според него причината за пробива е падналият дъжд, който е увеличил значително количеството на водата в шламохранилището, а от там и натиска върху дигата и тя е поддала. Над 50 години в депото се съхраняват милиони тонове отпадък от дейността на топлоцентралата, допълни инж. Спасов.

Водата тече в деретата, стигнала е почти до пункта за технически прегледи на КАТ.

Районът е отцепен. Хората са предупредени. Засега няма пострадали къщи. На място има много тежка техника на „Топлофикация Перник”. Карат се камъни и скална маса, за да се запуши компрометираният участък от дигата и се спре изтичането на шлам.

По информация на кмета на Перник Станислав Владимиров, има готовност за евакуация на ромските блокове в кв. „Хумни дол”.

„В  самия квартал  Калкас няма проблеми или пострадали къщи. Има само две къщи в ниското, които са застрашени и хората са предупредени да напуснат домовете си за сега”,  заяви кметът на „Калкас” Надка Павлова.

Затворени са ключови булеварди в града заради опасност от заливане. Сред тях е и „Софийско шосе“ до разклонението за кв. „Изток“.

По-късно от АПИ съобщиха, че временно се ограничава движението от 78-ми км до 86-ти км по път I-6 София – Перник в участъка от пътен възел „Марина Бара“ до пътен възел „Църква“. Причината е опасност от наводняване на платното за движение. Въведен е обходен маршрут през гр. Перник. Движението се регулира от „Пътна полиция“.

На мястото на аварията са и трима министри: на МОСВ- Емил Димитров, на икономиката-Емил Караниколов и на МВР- Младен Маринов, главен комисар Николай Николов.

В ранния следобед от пресцентъра на Община Перник информираха, че скъсаната дига на шламохранилището  вече е запълнена. Продължава работата по укрепването й. Няма засегнати къщи в кв.” Калкас” в следствие на скъсването на дигата на шламохранилището. Наводнен е стадионът на квартала, както и земи по дерето под него. Работи се по възстановяването на дигата на шламохранилището при кв. „Калкас”. На място са кметът на община Перник Станислав Владимиров областният управител Емил Костадинов.  Създадена е организация на движението и към кв. Калкас не се допускат автомобили и пешеходци.