В края на юни водният режим може да падне, ако язовирът се пълни със същите темпове

В края на юни водният режим може да падне, ако язовирът се пълни със същите темпове

Водният режим, който тормози жителите на община Перник, може да бъде отменен в края на юни при условие обаче, че язовир „Студена“ продължи да се пълни със същите темпове, заяви кметът Станислав Владимиров. Той поясни, че обемът на водоема вече надхвърля 14 млн. кубика, а съоръжението през Мало Бучино захранва близо 30 000 души. Градът в момента е на облекчен воден режим. При 15-16 милиона кубика обем на язовира, градът може да мине на нощен режим, при над 18-19 милиона кубика обем, режимът напълно може да отпадне.

„С тези темпове, с които се пълни в момента язовир „Студена“, ако природата е благосклонна, май месец и юни са достатъчно влажни и дъждовни, можем да премахнем края на юни изцяло водния режим“, каза Владимиров.

По отношение на проверките на Министерството на екологията как се изразходват водите на язовир „Студена“, Владимиров заяви, че до него няма подадени сигнали.

Забавяне по подмяна на водопреносната мрежа в Перник няма, допълни още Владимиров. „Все пак трябваше да бъдат проектирани тези трасета. Не подменяме тръбите в банята, а се подменят тръбите на най-критичната инфраструктура на град Перник. Движим се в срок. До края на годината Перник ще има една до голяма степен подменена подземна инфраструктура“, каза Владимиров. И допълни, че в  квартал „Църква“, който е част от първият етап от подмяната, работата вече е на финалната права. Работи се по безизкопна технология, която щади асфалтовата настилка. В квартала са положени са над 4 км тръби.  До края на седмицата ще започне запълването на дупките и асфалтирането. След това се преминава към квартал „Изток“ и централната градска част на Перник.

„Целта е след 4-5 месеца Перник да сведе загубите си на питейна вода до около 40-45 процента и да бъдем с най-добрите показатели в България“, каза Владимиров.

Догодина предстои да започне работата по втория етап – големия воден проект за подмяната за канализация. 5 млн. са преведените вече аванси на фирмите и те работят в срок.