Разхлабват мерки за всички, които го пожелаха, махат КПП-та след Гергьовден

Разхлабват мерки за всички, които го пожелаха, махат КПП-та след Гергьовден

Изявлението започна с обяснението на Тодор Кантарджиев кой какъв е в щаба. Венцислав Мутафчийски е коремен хирург, но е компетентен да ръководи щаба. Имаме един от най-добрите противоепидемични прогноза, според Кантарджиев. Доцент Ангел Кунчев е епидемиолог и е преборил морбилито, хепатит А. Самият Кантарджиев също е експерт по инфекциозни болести.

Щабът не е затворен, отново се включи Бойко Борисов. Той недоумява какво цели разпространената лъжа на опозиционен лидер, че щабът е закрит.

11% е заболеваемостта сред медицинския персонал. Премиерът отново изказа съболезнования на близките на починалите медици и благодари на дисциплинираните граждани.

От утре автоинструкторите ще могат да работят, както информира той. Абсолютна е подкрепата от щаба за тази мярка, поясни Борисов.

Индивидуалният спорт на открито при определен ред и дисциплина също ще е възможен. Мерките давали въздух, простор и щадят психиката на хората, по думите му.

Мутафчийски настоявал да се отворят плувните басейни с аргумент, че във водата се използва дезинфектанти и хлор. Мерките там ще се вземат в съблекалните.

Заведенията на открито ще заработят по ясни правила с правила за дистанция.

В Министерски съвет са се разбрали и за провеждането на матурите за 7 и 12 клас, като Борисов очаква план как да се случи.

Всяко едно от тези неща ще важи, докато се спазва, поясни Бойко Борисов. Трябва да свикнем да живеем с този вирус , обясни той. Със 100 000 евро ще участва страната ни в разработването на ваксина и така се включва в инициативата на ЕС.

Думата извънредно положение създавала стрес и затова утре сутрин ще е готов проектозаконът за извънредното положение, който обаче да остави санитарните и противоепидемични мерки.

Остават редица мерки от него под друга законова форма. КПП-тата изиграха много важна роля, каза още премиерът. Мнението е на 6 май следобед КПП-та да бъдат махнати. Така полицейският ресурс ще може да се използва за други мерки, като ограничаване на заразата в отделни улици, махали или населени места. Такова е мнението и на щаба.