Столичният завод за отпадъци в тайни договорки с известен търговец на ток

Столичният завод за отпадъци в тайни договорки с известен търговец на ток

Фирма „МОСТ Енерджи”, която се занимава основно с търговия с електроенергия „ е влязла в сериозни задкулисни договорки с ръководството на Столичното предприятие за третиране на отпадъци”, информира Pik,bg. Според разследване на сайта,”Между двете юридически лица преди време е сключен договор за доставка на електрическа енергия, който изтича на 30.04.2020г”. По тази причина, както повелява закона, е проведена обществена поръчка за избор на нов доставчик на ток на столичното предприятие. Избраният кандидат – „Гранд Енерджи Дистрибюшън” е трябвало да доставя електрическа енергия за срок от две години, считано от 1.05.2020 г., но до момента това не се случва, твърди сайтът и посочва:

„ От доверени източници разбрахме, че въпреки резултатите от обществената поръчка, е направена устна договорка, според която, „МОСТ Енерджи” ще продължи да доставя ток на Столичното предприятие за третиране на отпадъци и след изтичането на срока по сключения договор.

 Изглежда, че въпросната сделка е плод на задкулисни разговори между ръководните органи на двете дружества. Все пак съвсем законно и в регламентираните срокове е проведена обществена полръчка за избор на нов доставчик на ток о „МОСТ Енерджи” не я е спечелил!

С избраната фирма„Гранд Енерджи Дистрибюшън” е подписан договор, дори дружеството е било прехвърлено в нейната балансираща група. След сключването на писменото споразумение е следвало от 1.05.2020г. въпросната фирма да започне доставките. Но въпреки законно проведената обществена поръчка и наличието на валидно подписан договор, позовавайки се на неясни и съмнителни основания, Столичния завод решава едностранно да прекрати договора.

Той не се е възползвал от законовото си право, дадено от Закона за обществените поръчки, да се опита да предоговори цената. Въпреки тези обстоятелства „Гранд Енерджи Дистрибюшън” е предложила с оглед извънредното положение, за срок от 3 месеца да доставя на цената от 77 лв., което е с над 5 лв. по-малко от договореното с „МОСТ Енерджи”.

Но независимо от предложението,  ръководителите на Столичен завод за преработка на отпадъци вземат решения да продължат изцяло законно договора с „МОСТ Енерджи”, изтичащ на 30.04.2020г.

Е, ние питаме,каква е икономическата логика едно предприятие да плаща по-висока цена за какъвто и да било продукт, при положение, че от друго място може да получи чувствително по-добра? Според нас единственият логичен отговор на този въпрос се крие в наличието на напълно скрита изцяло нелогична задкулисна договорка.

 Кои са всъщност „МОСТ Енерджи”?

 Фирмата от години се свързва с Ясен Симитчийски. Името му „говори” и за друго дружество за търговия с ток- „Кумер”.

През годините дружествата бяха спрягани в медиите  във връзка с различни казуси касаещи съмнително договорени големи обществени поръчки с НДК, БНТ, някои общини.По всичко  изглежда, че г-н Симитчийски има стабилни връзки с правилните хора…”/Източник  Pik,bg.