Хванаха бракониери на нощен риболов в язовир „Студена“

Хванаха бракониери на нощен риболов в язовир „Студена“

Двама бракониери са хванати да ловят риба нощем на язовир „Студена“.  Случаят е от миналата седмица, а за него алармира Марио Антонов – представител на Централната рибоопазваща организация в Перник. В 1,30 часа. след наблюдение с термокамера, са установени двама души в санитарно-охранителната зона на язовира. Имало е мрежест уред, поставен в работно положение във водата. Нарушителите се придвижвали с кросов мотор без регистрационен номер.

Уведомена е била  полицията и ИАРА Перник чрез телефон 112. Докато обаче служителите на реда и ИАРА пътували към мястото на инцидента, нарушителите успели да избягат Двамата са разпознати и ще бъдат санкционирани, увери Антонов.

Припомняме, че според заповед на министъра на земеделието, нощният риболов през април бе разрешен между 20:30 и 6 часа, от май до юли – от 22 ч. до 5 ч. на следващата сутрин, а от август до октомври – от 21 ч. до 6 ч сутрин. На язовир „Студена“ обаче, риболовът е забранен, тъй като той е вододайна зона.

От качения списък на водоемите в страната, където риболовът е разрешен става ясно, че за Пернишка област има само един такъв. Това е Руднично езеро,  бивш рудник „Гарванов“ на мини Перник. На всички останали водоеми в областта това не е разрешено!