Нено Димов окончателно излиза от ареста

Нено Димов окончателно излиза от ареста

Нено Димов окончателно излиза от ареста, реши спецапелативният съд вчера. Така бившият екоминистър се прибира вкъщи под домашен арест.

Той е обвинен за водната криза в Перник.

През ноември 2019 година стана ясно, че заради критично ниските нива на водата в язовир „Студена“, Перник и околността минават на воден режим. Тогава държавата увери жителите на града, че не предстои сериозна криза, но в града се стигна дори и до обявяване на бедствено положение. Започнаха проверки и така под обсега на проверяващите, през 2019 г попадна завод „Стомана“. Шефът на „В и К” – Перник тогава инж. Иван Витанов беше уволнен от поста си, а прокуратурата започна проверка в МОСВ и МРРБ.

На 9 януари 2020 година за разпит бяха привикани бившият областен управител на града Ирена Соколова, бившия кмет на Перник Вяра Церовска, временно изпълняващия длъжността кмет на Перник по време на изборите Севделина Ковачева и отстранения Витанов.  На разпит бе извикан и  Нено Димов, за който часове по-късно стана ясно, че е задържан. Бяха извършени претърсвания в МОСВ и в апартамента му, от където бяха иззети дори документи, свързани с боклука от Италия. Димов пренощува в ареста. Именно оттам на 10.01.2020 година той депозира и своята оставка като екоминистър, а премиерът Бойко Борисов веднага я прие.

Час по-късно, същия ден, Нено Димов се сдоби и с обвинение за умишлена безстопанственост,  затова, че е давал разрешение за ползването на водата от язовир „Студена“ за промишлени цели на определени дружества въпреки, че е бил многократно уведомявам затова, че нивото на водата значително намалява и ще се наложи въвеждането на режим но водоподаването в областния град.