Възобновиха плановите детски консултации и женски консултации от днес

Възобновиха плановите детски консултации и женски консултации от днес

Възобновяват се плановите детски консултации, основните задължителни имунизации, женските консултации, както и плановият прием в лечебните заведения. Това информират от Регионалната здравна инспекция в Перник.

От  21 април, със Заповед №РД-01-225/20.04.2020 г. на министъра на здравеопазването са  възобновени плановите детски консултации, основните задължителни имунизации, съгласно чл. 19 от Наредба №15 за имунизациите в Република България, женските консултации, както и плановият прием в лечебните заведения.

Детските консултации и дейностите по поставяне на задължителните имунизации ще се извършват в дните вторник и четвъртък, като в посочените дни общопрактикуващите лекари не следва да обслужват други лица от своите пациентски листи. Детските консултации и дейностите, свързани със задължителните имунизации, ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки и след предварително записан час, с цел предотвратяване струпването на хора пред лекарските кабинети. Предварителното записване на час е задължително и за провеждането на женските консултации, и за осъществяването на медицински прегледи и консултации в диагностично-консултативните центрове и медицинските центрове.

От 21 април поетапно ще бъдат възобновени приемът и провеждането на плановата лечебна и оперативна дейност, като първоначално ще бъдат приемани най-належащите случаи.