Удължиха на 72 часа мярката на шофьора, ударил колата на Милен Цветков

Удължиха на 72 часа мярката на шофьора, ударил колата на Милен Цветков

Трима задържани за катастрофата с журналиста Милен Цветков.

Майката на 22-годишния шофьор, обвинен за смъртта на журналиста, е задържана за 24 часа.

Десислава Пешева се е явила днес в СДВР. Тя е била придружена от адвоката, който защитаваше и алкохолния бос Миню Стайков.  Възможно е да й бъде повдигнато обвинение за това, че е предоставила автомобила си на дрогирания си син.

По-рано през деня удължиха на 72 ч. мярката за задържане на шофьора. 22-годишният мъж е отведен в СДВР, където ще му бъде повдигнато обвинение.

А междувременно Икономическата полиция започва проверка на средствата, с които е закупен луксозният му джип.

След фаталната катастрофа първоначално шофьорът бе задържат за 24 часа в 4 РПУ, след което мярката му за задържане е удължена на 72 часа с постановление на дежурния прокурор. Мъжът е отведен в СДВР. Предстои внасяне на искане пред Софийския градски съд за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Той има шофьорска книжка от  2016 г. и едно регистрирано нарушение до момента.

В хода на разследването е установено, че управляваният от К. Н. автомобил е собственост на търговско дружество, чийто собственик е майка му.

Отведоха в СДВР мъжа, предизвикал катастрофата с Милен Цветков

Третият задържан е Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Георги е бил в колата по време на катастрофата, а след това е напуснал мястото на инцидента, посочва БНТ.

Самият депутат Лъчезар Иванов даде коментар пред „24 часа“

„Бях уведомен от органите на реда, които се свързаха с мен, за да ме информират, че синът ми е издирен и разпитан по случая“, заявява Иванов пред изданието.

„За да спра всякакви спекулации поднасям съболезнования на близките и семейството на Милен Цветков и заявявам, че нямам никакви намерения да оказвам натиск – ще съдействам, доколкото ми е възможно, цялата истина за инцидента да бъде изяснена”, заявява още депутатът. „Длъжен съм да съобщя пред обществото, което ще побърза да ме осъди, че не поддържам отношения със сина ми от 12 години. По време на развода направих три опита да получа родителските права над него, но съдът ги присъди на майка му. Последният ни разговор беше преди 3 години, когато ме информира, че не живее в България. Винаги съм помагал на сина си, когато ме е търсил. Този път като родител, ако ме потърси, ще го посъветвам да съдейства и да понесе своята вина, ако има такава. Още веднъж поднасям съболезнования и моля медиите за разбиране към мен и новото ми семейство”, заявява Иванов.

„Екипите на Спешна помощ пристигат на място. Журналистът е имал пулс. Качват го и тръгват към „Пирогов“, но на път за там, той е починал“, информира   директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.  Той заяви, че водачът, предизвикал катастрофата, е на 22 години от София. Той притежава свидетелство за управление на МПС от 2016 г. В пътното му досие фигурира само едно нарушение. По думите на Хаджиев на мястото на инцидента няма следи от спирачен път. „При направен тест за упойващи вещества, пробата на 22-годишния водач е реагирала на канабис и амфетамин. В момента той е задържан за 24 часа. Ще бъде образувано досъдебно производство“, каза още директорът на СДВР. И допълни: „За това престъпление, наказанието, което се предвижда, е от 3 до 15 години за причиняване на смърт след употреба на алкохол или упойващи вещества“. Директорът на СДВР коментира и мерките за влизане и излизане на автомобили в София. „Няма промяна в мерките в пропускателния режим. Заповедта на министър Кирил Ананиев е актуална и към този момент. В нея ясно са посочени случаите, в които се допускат хора до София“, каза той. „Призовавам гражданите да се въоръжат с търпение, както и да попълват съвестно своите декларации“, коментира Хаджиев.

Междувременно по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, разследването в Софийската градска прокуратура на катастрофата, при която загина Милен Цветков, ще бъде взето на специален отчет от Апелтивната и Върховната прокуратури.

Прокуратурата ще разпореди проверки на произхода на средствата, с които джипа е закупен, като обект на инспекция ще са и родителите на водача. Именно по две разследвания, стартирани под ръководството на Иван Гешев, от година и половина в ареста е бизнесмена Миню Стайков, който се оказва съдружник на майката на шофьора.

За причиняване на смърт след употреба на алкохол или упойващи вещества законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода.

Президентът Румен Радев изрази съболезнования на семейството, близките и колегите на Милен Цветков.

„Загубата на Милен Цветков е и загуба за българската журналистика. Той ще бъде запомнен като непримирима личност с характер, който правеше и журналистика с характер, близка до зрителите и неподвластна на интересите на силните на деня. В професионалния си път Милен Цветков демонстрираше критичен подход, защитаваше позициите си и гражданския интерес, независимо от трудностите“, заявява президентът Румен Радев по повод смъртта на журналиста.

Екипът на Днес и утре поднася  искрени съболезнования на семейството и близките на Милен Цветков.

Поклон пред паметта му!