Проф. Георги Рачев каза какво време ни очаква до края на април

Проф. Георги Рачев каза какво време ни очаква до края на април

  За Великден ни очаква много слънце и температури над 20 градуса. Това прогнозира климатологът проф. Георги Рачев.  В сряда се очертава да има много хладно време, като температурите ще бъдат между 10-12 градуса, на места до 14 градуса.

 В четвъртък максималните температури отново ще минат 15 градуса, а в южните и югоизточните райони на България те ще стигнат и 20. В затворените котловинни полета ще има отрицателни температури от порядъка на минус 1 – минус 2 градуса.

 На Разпети петък времето ще бъде много хубаво и слънчево.

 Събота срещу неделя вероятността за валежи е нищожна и ни чака хубаво слънчево време, а на места живакът ще показва до 25 градуса. 

Понеделник и вторник температурите ще спаднат и ще е с 5-6 градуса по-хладно от времето предишните дни.  До края на април ни очаква типично пролетно време. В отделни райони в близост до планините може да превали.

 Май месец се очаква да е с нормални градуси или малко над нормата, а валежите се очаква да бъдат разделени по типично „лятному“.  В Западна България валежите ще бъдат в норма, докато в Източна – малко под нея. Слънчевото, топло и относително сухо време в Източна България няма да благоприятства разпространението на коронавируса.  „За Западна България също се надяваме до известна степен майското слънце, което е много силно, да окаже своята възпираща роля по отношение на разпространение на заразата“, коментира проф. Рачев.