„Асарел-Инвестмънт“ дари висок клас  защитни облекла за хората на първа линия в община Брезник

„Асарел-Инвестмънт“ дари висок клас защитни облекла за хората на първа линия в община Брезник

  Екипът на Центъра за спешна медицинска помощ в Брезник,  личните лекари, полицаите и други работещи в Брезник получиха от „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД предпазни средства със защитно покритие от сребърни йони.

Община Брезник взе решение работещите на първа линия първи да получат материали, след като част от годишното дарение на фирмата беше пренасочено за превенция и справяне с епидемията от коронавирус. Около 3 000 лева от средствата по Договора за сътрудничество между „Асарел-Инвестмънт“ и Община Брезник бяха използвани, за да се гарантира допълнителна по-висока сигурност на хората, които помагат на населението при нужда.

Предоставените облекла са българско производство и са един от най-добрите продукти, които в момента се предлагат на нашия пазар. Те имат висока степен на защита, могат да бъдат използвани многократно – да се перат и почистват, без да се повреждат. Допълнително предимство е, че платът им има покритие от сребърни йони.

Антисептичните свойства на среброто са добре познати и използвани в медицината от векове. Актуалната епидемиологична обстановка напомни, че среброто има широко приложение като средство за защита от микроорганизми със своето антивирусно и антибактериално действие.

Антисептичните качества на благородните метали ще продължи да е актуална и занапред в съвременната високотехнологична медицина. Вероятно именно такова ще бъде едно от предназначенията на среброто, което в бъдеще ще се добива от златно-сребърните руди край Брезник. По разработването на находището работи фирмата „ТрейсРисорсиз“, която е дъщерно дружество на „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД.

Всяка година инвеститорът в Брезник прави дарение на Общината в размер на 50 000 лева. Обичайно тези средства се използват в различни направления, свързани с развитието на града и околните села.През 2020 година 80 процента от тази сума ще бъде насочена за превенция, ограничаване разпространението на COVID-19, както и за преодоляване на евентуални затрудненията вследствие на въведеното извънредно положение.

На 9 април 2020 г. представители на Община Брезник и „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД се срещнаха с личните лекари и екипа на Центъра за спешна медицинска помощ в Брезник. След поздравленията за наскоро отминалия Международен ден на здравето, всички си пожелаха с предпазните средства да се чувстват сигурни и спокойни докато работят, но всички жители на общината да са здрави и да не се налага лекарите да използват дарените предпазни облекла..