Носенето на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, е задължително от днес

Носенето на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, е задължително от днес

Всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), от 12 април са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.). Обществени са и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги.

Такова гласи заповедта на здравния министър  от 11.04.2020 г. Тя е в сила от 12.04.2020 г. до 26.04.2020 г., включително.

Преди около две седмици, здравният министър издаде такава заповед, но още в същия ден я отмени. На брифинг в събота, премиерът Борисов подчерта, че с оглед наближаващите празници и затоплянето на времето, носенето на защитна маска става задължително. Той поясни, че за нарушителите са предвидени глоби, съгласно решението на Кризисния щаб.