Продължава почистването на Перник

Продължава почистването на Перник

Почистването на Перник продължава и в дните на извънредното положение при спазване на хигиенно – санитарните норми. Общинското предприятие „ФЛОР“ почиства подстъпите към жп спирка „Даскалово“, от където се извозват храсти, сухи клони и битови отпадъци. На място е поставена и временна сигнализация с пътни знаци.

В условията на извънредно положение продължава и работата по коритото на река Струма в централна градска част. По протежението на две от най-големите улици в града – булевард „Юрий Гагарин“ и улица „Св. св. Кирил и Методий“ се събират наносите от кал и прах, а работниците от временната заетост почистват улици в квартал „Твърди ливади“. В кварталите „Изток“ и „Мошино“ се работи по премахването на нерегламентирани сметища.

Напредва и почистването на Централния гробищен парк, от където вече са извозени около 15 тона отпадъци.

И както вече писахме, след 3 месеца усилена работа коритото на река Струма в центъра на Перник вече е с по-чист и приветлив вид. Над 25 тона храсти, клони, битови отпадъци и наноси от кал по подпорните стени бяха извозени само през месец март.

В условията на извънредно положение служителите на ДЗЗД „Еко Грийн Перник“ продължават своята работа, почиствайки подпорните стени при градския парк. Продължава и събирането на наносите от кал с автоматизирана теxника по бетонните прагове в коритото на Струма, което започна през декември миналата година.

На страницата на община Перник във Фейсбук и на електронната й поща са получени над 150 писма, в които перничани изразяват задоволството си от почистването на реката. Работата ще продължи, докато не бъдат почистени коритото и подпорните стени до бившата лимонадена фабрика, както и в посока квартал Изток.

За съжаление обаче има и хора, които не уважават чуждия труд. Само ден след като в центъра коритото на реката беше напълно изчистено, се намериха граждани, за които беше по-лесно да метнат отпадъците си в Струма, вместо да отидат до близкия контейнер. Такава картина беше забелязан в района на Руския битак, затова се допуска, че безобразието е дело на някой от собствениците на сергии там.