„Топлофикация Перник” започва поетапно спиране на парното в средата на април

„Топлофикация Перник” започва поетапно спиране на парното в средата на април

  Най-вероятно в средата на месец април „Топлофикация Перник” ще започне поетапно спиране на парното. Директорът на топлофикационното дружество инж. Любомир Спасов припомни, че съгласно условията, посочени в Наредбата за топлоснабдяването, тази процедура може да стартира, ако са изпълнени двете задължителни условия. Те са – три последователни дни  средно-денонощна температура да е над 12 градуса и наличие на синоптична прогноза за трайно затопляне на времето. „Ежедневно следим прогнозните температури, които се обявяват от НИМХ към БАН. Според данните за момента, в края на настоящата и началото на следващата седмица ще има затопляне. Ако прогнозите на синоптиците се сбъднат, имаме основание да обявим край на отоплителен сезон 2019-2020 г. в средата на април”, поясни инж. Спасов.

На въпроса- има  ли възможност да бъде спряно топлоподаването по-рано, инж. Спасов заяви:” Да,но за целта е необходимо живущите в сградата да направят общо събрание, на което да се вземе общо решение за предварително спиране на топлоподаването. След това подписаният документ се подава заедно със специално заявление до топлофикационното дружество. Ние, въз основа на това, ще се съобразим и ще спрем топлоподаването в съответната сграда”.

Директорът на „Топлофикация Перник” поясни още, че до този момент по желание е  спряно само топлоподаването към учебните заведения, защото учениците в момента се обучават от вкъщи. Отделни учреждения, които са преминали към режим на работа от дома, също са подали молби. Битовите абонати не проявяват голям интерес за прекратяване на топлоподаването за сега. Любомир Спасов допълни още, че сметките за консумираната през месец  март топлинна енергия  абонатите на дружеството ще получат около средата на месец април, както обикновено.

На въпроса- има ли отказали се от централно отопление абонати на дружеството, инж. Спасов поясни:”Те са единици, най-вече това са хора, които са отишли на работа извън страната. Но имаме и присъединени нови абонати. Това се дължи на факта, че централното отопление си остава сравнително най-евтиното през зимния сезон в страната, особено в Перник, където знаете, че той е сравнително най-евтино. Големият плюс, който осигуряваме на абонатите е, че освен отопление, те имат и топла вода, без да е необходимо да използват бойлери. Така спестяват и от сметките си за електричество, които през зимата винаги нарастват сериозно. Централното парно осигурява една равномерна температура в дома. Отоплителните тела са безопасни и няма риск от избухване или запалване. Освен това, ние дадохме не малко преференции за изрядните ни абонати, които ги оценяват. Не на последно място- централното  парно е в пъти по-екологично и чисто от печките на твърди горива, които отделят съществени количества прах и дим. Благодарение на модерната ни очистваща инсталация и електрофилтрите изпускането на вредни вещества е сведено до минимум.  По този начин се намалява значително замърсяването на въздуха в Перник”.

Що се отнася затова как влияе обявеното извънредно положение върху работата на дружеството, инж. Спасов поясни, че са взети всички необходими мерки, за да се гарантира здравето и живота на работещите в дружеството.”Въпреки тежката ситуация, аварийните ни екипи работят без прекъсване при спазване на всички изисквания.  Държа да подчертая, че ръководството на предприятието не предвижда заради кризата да прави съкращения, което създава сигурност у колектива. А за нас това е много важно.