Отложиха Олимпийските игри в Токио за 2021 година заради коронавируса

Отложиха Олимпийските игри в Токио за 2021 година заради коронавируса

След телефонен разговор между премиера на Япония Шиндзо Абе и председателя на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах е било решено Олимпийските игри в Токио да бъдат отложени за следващата 2021 година, съобщават световните осведомителни агенции.

Абе каза, че отлагането е било неизбежно, защото игрите, насрочени за лятото на 2020 г., не могат да се проведат по пълен начин заради пандемията от новия коронавирус. Абе проведе разговора с Бах, след като МОК по-рано заяви, че ще вземе решение за игрите в Токио през следващите четири седмици.

„Предвид настоящата ситуация, ние предложихме да разгледаме възможността за отлагане на олимпийските игри с една година. Президентът Бах изцяло подкрепи тази идея. Съгласихме се Олимпиадата да се проведе не по-късно от лятото на 2021 г.“, посочи японският премиер.

По думите на Абе решението за отлагане е взето въз основа на необходимостта да се гарантира безопасността на зрителите и спортистите. Премиерът каза още, че Олимпиадата в крайна сметка трябва да демонстрира факта, че човечеството се е справило с пандемията на коронавирус.

Лятната Олимпиада трябваше да се проведе между 24 юли и 9 август.

Допреди няколко дни МОК, заедно с организационния комитет на игрите в Токио и японското правителство настояваха, че няма планове за отлагане на Олимпиадата, като се има предвид, че откриването им е насрочено чак за края на юли, но японската държавна телевизия NHK съобщи по-рано днес, че Абе иска отлагане с една година.

Но съдбата на Олимпийските игри беше ясна още вчера, когато Канада и Австралия заявиха, че няма да изпращат спортисти в Япония през юли, докато британското и френското правителство призоваха МОК бързо да вземе решение.