Перник вече има вода през целия ден и мога да се усмихна, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров

Перник вече има вода през целия ден и мога да се усмихна, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров

Перник е на облечен воден режим и от днес, 6 часа сутринта, перничани имат вода и ще имат през целия ден. Режимът остава през нощта – от 22 ч. до 6 часа, заяви кметът на община Перник Станислав Владимиров. Облекченият режим стана възможен благодарение на новия водопровод от село Мало Бучино, по който вече тече вода от „Бели Искър“. От него областният град и населените места в общината ще получават по около 300 л/сек вода. Малко количество ще се подава и от язовир „Студена“, в който вече има близо 9 млн. куб. м вода, уточни градоначалникът. Той каза още: „Нормално е да има аварии по време на тестването на водопровода, защото той беше сравнително бързо изграден. Именно затова бяха пробите.” Язовир „Студена се пълни с бързи темпове и ако природата продължава да е така благосклонна към нас, в края на май можем да говорим за пълна отмяна на режима на водата, каза още кметът Станислав Владимиров.

И след напрежението можем да се усмихнем! Перничани издържаха водната криза, справихме се с  нея. За жалост влизаме от криза в криза – този път със заразата коронавирус. Но вярвам, че заедно и от това ще излезем, допълни кметът.

Колкото до обтегнатите отношения с екоминистъра, вчера в БТВ кметът на Перник заяви: „Винаги съм се стремял да има консенсус и съгласие по всички теми. Винаги приемам подадена ръка. Без егото да е водещо. Но не можех да приема нелепите изказвания на гърба на перничани. Затова обявих, че ако това продължи, ще търся правата си в съда. Тези дребни закачки дразнеха перничани. Не беше редно институциите да си прехвърлят дребни закачки. Затова се радвам, че дразнещите институционални закачки бяха изчистени.” Владимиров подчерта обаче още веднъж, че Ревизоро така и не е разбрал кой трябва да даде тези разрешителни и кой да ги изготви. Което е довело до „пръхвърчането на искри“.

Не страдам от това  дали един политик ще ме хареса, но страдам, когато един политик с неговите действия застрашава живота и здравето на перничани – каза още Владимиров

Припомняме, че Министерският съвет вече даде съгласие „Софийска вода“ АД да предоставя водни количества на „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Перник за осигуряване водоснабдяването на град Перник и прилежащите населени места. Решението дава възможност за срок от шест месеца ВиК – Перник да получава вода от новоизградения авариен водопровод, който свързва водопреносната мрежа на град Перник и водопровода от себо Мало Бучино.

Решението за изграждане на новия водопровод беше взето във връзка със засушаването и настъпилата водна криза на територията на град Перник, намаления дебит в язовир „Студена“ и въвеждането на режим на водоползване в града. По този начин се осигури довеждането на водни количества от събирателните деривации на язовир „Белмекен“ – СД „Манастирска“ и СД „Грънчар“ до град Перник.