Директорът на ЦСМП-Перник отправя апел за съдействие!

Директорът на ЦСМП-Перник отправя апел за съдействие!

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Валери Симеонов отправя апел към бизнеса, гражданите и всички институции да помогнат за осигуряването на предпазни средства за спешните екипи. „Имаме 30 човека дежурни, които се нуждаят от маски, които се подменят на час, от предпазни гащеризони, очила, шлемове и дезинфектант. Предпазните средства, с които разполагаме ще ни стигнат, в най-добрия случай максимум за 2 дни. Ако недай Бог се появи заразен с коронавирус, приключваме с предпазните средства максимум за един ден. Свързахме се с РЗИ-Перник, откъдето ни отговориха, че не разполагат с налични предпазни средства, заради голямото им търсене. Ние се свързахме с няколко фирми, които могат да ни осигурят маски и облекла, стига да си ги платим веднага. Затова, ако някои от нашите пернишки фирми изявят желание да ни помогнат, старшата сестра на ЦСМП може да им предостави телефони на фирми, които могат да предоставят предпазни средства. Много спешно са ни необходими около 100 л дезинфектанти, тъй като непрекъснато дезинфекцираме линейките и свършваме вече наличните ни количества. Ние сме изпратили по имейл писма с молба за съдействие до всички кметове в областта, тъй като и  Министерството на здравеопазването изпитва дефицит на такива предпазни средства и в момента не може да ни помогне веднага. Искам отново да кажа, че въпреки недостига на лични предпазни средства, нашите спешни екипи и медици не са спрели нито за минута да обслужват пациентите от областта с риск за своя и близките си живот. Затова съм им безкрайно благодарен за проявеното разбиране, затова, че не поставят условия и работят безотказно, рискувайки здравето си. Благодаря ви колеги. Убеден съм, че нашите съграждани ще оценят вашите неимоверни усилия”, заи д-р Симеонов.

Оказва се, че въпреки усилията на Кризисния щаб да осигури предпазни средства за медиците ни, които са на първа линия в борбата с коронавируса,  спешните медици изпитват остра нужда от тях сега, в този момент. Вярвам, че бизнесът в областта и институциите ще проявят разбиране и съпричастност и ще помогнат на нашите спешни екипи в тази сложна ситуация. Нека бъдем единни и да си помогнем, за да спасим човешки животи!

Първи на призива за помощ се отзова директорът на „Топлофикация Перник” инж. Любомир Спасов. „На първо време ще осигурим на ЦСМП 200 маски, 300 ръкавици и  най-малко 10 облекла. При възможност ще се постараем да им набавим още предпазни средства. Ние вече предоставихме на Община Перник 2000 маски, 400 ръкавици и сега ще им предоставим още 600 ръкавици”, поясни инж. Спасов.

И други фирми от Перник изявиха желание да помогнат на спешния център в тази трудна ситуация. От името на екипа на Днес и утре и на перничани, и спешните медици изказваме нашата благодарност за проявената съпричастност в този труден за всички нас момент.