Новопостроеният водопровод от Мало Бучино до Перник стартира официално

Новопостроеният водопровод от Мало Бучино до Перник стартира официално

„ Водопроводната връзка между София и Перник ни дава възможност да преминем на облекчен режим. В тази кризисна ситуация това е належащо, за да бъдат спокойни перничани и да спазваме всички превантивни мерки начертани от Националния кризисен щаб“. Това каза кметът на община Перник Станислав Владимиров след като заедно с премиера Бойко Борисов посети мястото, на което аварийният водопровод се свързва с пернишката водопреносна мрежа.

Там бяха и министърът на икономиката Емил Караниколов, областният управител Емил Костадинов и заместник -кметът на
община Перник инж. Мирослав Стоицев.  Станислав Владимиров уточни, че  чака предложение от водоснабдителното дружество, за да може от утре Перник да черпи 300 литра в секунда от този водопровод и много малко количество вода от яз. „Студена“, което ще даде възможност перничани да преминат изцяло на нощен режим.

 „На заседанието на Министерски съвет се изчистиха институционалните забавяния и по трасето вече може да се ползва вода и няма пречки за това перничани да имат водоподаване от 06:00 ч. до 22:00 ч.“, каза още градоначалникът.
Във връзка с превантивните меки срещу разпространението на COVID – 19 Владимиров коментира, че хората в града са дисциплинирани, с много малки изключения. „Хората спазват мерките, няма някакво напрежение. Всички са осъзнали, че трябва сами да се пазим и да опазим най-възрастните хора“, отбеляза той.


Със завършването на водопровода от язовир „Белмекен“ до Перник ще се облекчи водният режим в града. Това е особено важно сега, когато се намираме в ситуация на епидемия от коронавирус. Днес с решение на Министерски съвет разрешихме „Софийска вода“ АД да предоставя водни количества на „В и К“ ООД – Перник. Скоро започва и подмяна на ВиК инфраструктура в кварталите „Изток“ и „Църква“, каза премиерът Борисов. Той благодари на кмета на Перник Станислав Владимиров, на министрите от кабинета и на всички, които денонощно работиха в екип, за да се намери решение на проблема с водата в Перник.
  Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че КЕВР ще издаде разрешение за ползване на водопровода.  „В и К” -Перник става собственик и проблемът с водопровода документално ще бъде разрешен.