Двама медици напуснаха ЦСМП-Перник, заради опасността от заразяване с COVID-19

Двама медици напуснаха ЦСМП-Перник, заради опасността от заразяване с COVID-19

През изминалата седмица няма увеличаване на сигналите на спешния телефон 112, както и на амбулаторните прегледи в област Перник.  Нещо повече, наблюдава се намаляване почти наполовина. Това информира директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Валери Симеонов. Той поясни, че през изминалата седмица почти наполовина са намалели както сигналите на телефон 112, така и амбулаторните прегледи. Постъпилите сигнали през седмицата са 220, а извършените амбулаторни прегледи са 120. „Добрата новина е, че през седмицата нямаме пътно-транспортно произшествие, но пък имаме регистриран 1 фалшив сигнал на телефон 112 в Земен”, поясни д-р Симеонов. На въпроса ми- оборудвани ли са спешните медици с предпазно облекло, д-р Симеонов поясни. „В момента имаме 30 комплекта за еднократна употреба, като във всеки филиал имаме само по 2 комплекта за еднократна употреба. На практика сме екипирани за 2 дена. Ако се наложи да превозим заразени от коронавирус , реално  имаме предпазни облекла само за 2 дни. По наши изчисления, ако се появят, недай Бог, заразени от коронавирус, ще ни трябват на ден за областта 40 облекла за еднократна употреба”, поясни д-р Симеонов. Той сподели, че през изминалата седмица са напуснали 2 лекари от ЦСМП, притеснени, че работят в опасни условия и в риск. При разговора ми с медици от ЦСМП-Перник, най-честият въпрос, който те задаваха, бе- кога реално ще получим обещаните от премиера Борисов 1000 лева на медик. Те са ни необходими в момента, защото работим в рискови условия, както се казва- на предна линия. С тези пари ще си осигурим лекарства, подходяща храна и витамини както за нас, така и за семействата ни, които също рискуват заради нас. На въпроса ми- има ли информация от Министерството на здравеопазването кога ще се получат обещаните по 1000 лева на медик, д-р Симеонов отговори, че за момента няма такава конкретна информация.

Вярно е, че е нужно време на правителството, за да организира плащането на такава голяма сума, но поне медиците ни, които са на предната линия и рискуват своя и на близките си живот,  имат право да знаят- кога реално ще получат тези пари и дали въобще ще ги получат.

Според д-р Симеонов, независимо от създалата се сложна ситуация, медиците в ЦСМП-Перник работят без проблем, без да откажат адрес и без да се замислят за своята и на близките си сигурност. „Свалям шапка на тези хора. Те наистина са истински медици, които уважават професията си и са готови да рискуват, за да спасят живота на болния пациент. Дано Господ да ни пази и нас, и болните, за да оцелеем при тази сложна ситуация”, заяви д-р Симеонов. Той също призова жителите на областта, особено по-възрастните, да не напускат своите домове, за да опазят живота си.