Полицията ще следи за спазване на  мерките в кварталите  с повече роми

Полицията ще следи за спазване на мерките в кварталите с повече роми

През последните дни социалните мрежи бяха залети със снимки и информации за хора, които групо пренебрегват всякакви мерки срещу разпространението на коронавирусът. Особено в петък и събота, може би и заради пролетното топличко време, можеха да се видят не един и двама без маски, събрани на групи без нужната дистанция да се разхождат изграда, да се събират на раздумка из кварталните градинки, а и не само там, дечурлига играеха на детските площадки и зелените площи в града. Грубите нарушения баха най-многобройни в кварталите, в които населението е от един определен етнос. Това наложи със своя заповед кметът на община Перник Станислав Владимиров да нареди да бъдат осигурени дежурни екипи, сформирани от служители на Звено „Общински инспекторат“, ОД на МВР-Перник и РЗИ Перник в кварталите Караманица, Куциян, Железни заводи, Могиличе, Рудничар, Цалева круша, Димова махала (зад ул.“Г.Мамарчев“№14), ул. „Ябловец”, с цел предотвратяване струпване на големи групи от хора. Заповедта е издадена и по предложение на Районна прокуратура гр.Перник.

В заповедта си градоначалникът добавя, при нужда да се извършват проверки на документите за самоличност от дежурните екипи на ОД на МВР – Перник, както и да се осъществява на контрол на лицата под карантина.

Мерките по превенция при разпространение на коронавирус Covid-19 ще се разясняват от медиаторите към общината, чрез информационни кампании.