Намаляват болните от остри респираторни заболявания в региона, установи РЗИ

Намаляват болните от остри респираторни заболявания в региона, установи РЗИ

Чувствително са намалели болните от остри респираторни заболявания в областта през изминалата седмица, информират от Регионалната здравна инспекция. Констатираните случаи са  98,  при 158 за предходната седмица. Заболеваемостта през този период е била 134,04 %oo,  при средна за страната 128,67 %oo към 16.03.2020 г.

 Леко увеличение се наблюдава при заболелите от заразни заболявания. През седмицата те са 22, при 16 за предходната.

Незначително е увеличението при болните от варицела- теса 6, при 5 за предходната седмица.  Заболелите са от  Перник и Радомир. Най-голям е броят на болните на възраст от 5 до 9 години-4.  Засегнати са организираните колективи на: ДГ №8 „Изворче“ в Перник и ДГ „Радомирче“ в Радомир.

През седмицата е констатиран 1 болен от скарлатина от Перник.

Продължават да се увеличават болните от морбили в региона. Установените случаи са 11, при 7 за предходната седмица.  Заболелите са от Перник и Радомир. Всички те са хоспитализирани в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Рахила Ангелова Установена е  епидемична връзка между регистрираните случаи. Взети са противоепидемични мерки спрямо контактните лица.

През миналата седмица е констатиран и 1 болен от туберкулоза от Брезник. Той е хоспитализиран в СБАЛББ  Перник.

Установен е и 1 болен от ентероколит от Радомир, който е  хоспитализирана в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Р. Ангелова“ Перник.

През миналата седмица наполовина са намалели регистрираните случаи от вирусен  хепатит. Констатирани са 2 болни . Единият е с ОВХ Е от гр. Перник. Другият болен е с  ОВХ А и е от Радомир. Двамата болни се лекуват в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Р. Ангелова“.

От РЗИ уверяват, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо контактните лица.

 През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 123 проверки. От тях 18 са свързани със спазването на изискванията за забрана на тютюнопушенето в заведения за обществено хранене. Извършени са и 5 проверки относно спазване на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели. В резултат на извършения през седмицата контрол от здравните инспектори са издадени 28 предписания.

И през миналата седмица здравната инспекция продължи с ежедневния мониторинг на питейните води.  Взети са 315 проби от различни водоизточници в община Перник и региона, за да се установи дали подаваната от тях вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9