БАН: До 2-3 месеца ще се справим с епидемията от COVID 19

БАН: До 2-3 месеца ще се справим с епидемията от COVID 19

След три седмици броят на заболелите ще започне да намалява, ако спазваме карантината

Ако карантината се задържи и не бъде пробита, след около три седмици ще започнем да имаме хубави новини относно броя на заболелите, а след около 2 до 3 месеца ще можем да се поздравим, че сме се справили с тази криза.

Това каза на брифинг в Министерски съвет проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН. По думите му предприетите мерки от правителството работят и това се вижда от изчисленията и прогнози, които правят.

„Ето защо карантината трябва да се спазва. Ако е необходимо, правителството би могло да вземе допълнителни мерки, за да осигури спазването на тази карантина и поддържането на това бавно нарастване на броя на заразените, за да можем да излезем от тази криза с минимален брой заболели и минимални щети за българската икономика“, допълни той.

“Днес има прикрепен екип от БАН, с учени, математици, статистици, които ще ни помагат. Не само да ви снабдяваме с най-актуални данни в реално време, но да правим прогнози, които да ни помогнат да сме готови за това, което следва“, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му от днес в още две фабрики в България стартира производството на защитни костюми. С темп не по-малък, говоря за днес, по 200 костюма на ден.

Втората добра новина е, че днес ще бъдат осигурени маски за всички общопрактикуващи лекари. Осем хиляди маски трябва да тръгнат днес през службите на РЗИ и да стигнат до тях“, каза още Томислав Дончев.

Създаденият логистичен център, който трябва да управлява доставките, е заработил.