11 нови случая на коронавирус у нас, общо 105 са заразените

11 нови случая на коронавирус у нас, общо 105 са заразените

11 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас, общо стават 105. Две положителни проби има от Пловдив, две от Смолян и седем от София. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг във Военномедицинска академия.

Състоянието на пациентите с коронавирус е стабилно. Единствено тежко е състоянието на пациента, който не може да бъде потвърден. Този човек е настанен в „Пирогов“ и е интубиран, уточни той.

Днес има дете, което е на 8 години, което няма никакви оплаквания, но е контактно на баща си, който е с доказан коронавирус, съобщи ген. Мутафчийски.

Попитан какви мерки се вземат във връзка с клошарите по софийските улици, ген. Мутафчийски коментира: „Всъщност само те останаха по улиците и много се виждат. Това показва, че наистина нашите съграждани доста добре спазват дисциплината по отношение на това да не вървят из града самоцелно. Ще сигнализираме на Столична община, защото знаете, че в най-студените дни на зимата имаше центрове, които се събираха хората, които са изпаднали в това положение“.

Той поясни, че все още не са излезли резултатите на пациента, който вчера избяга от столична болница.

В отговор на въпрос ръководителят на кризисния щаб посочи,че няма информация какво се случва с българските общности, но има информация, че се готви голямо прибиране.

Моделът на мерките ще се промени, когато преминат 100. Всъщност ние вече сме ги предприели, с карантината на Банско. Това се визираше с отцепване на цели населени места, каза Мутафчийски, като уточни, че отцепване не се предвижда.