Съдят пиян шофьор, убил човек на пътя

Съдят пиян шофьор, убил човек на пътя

Изправят пред Темида водач на автомобил за ПТП, извършено след употреба на алкохол, в резултат на което е отнет човешки живот. Трагичният инпицеднт стана  в района на радомирското село Дебели лаг.  

Окръжна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Елвис А. за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 4 от Наказателния коздекс.

Обвиняемият е на 25 години и е правоспособен водач с категории „В и М“ от 2014 г. Многократно е наказван по административен ред за извършени нарушения на правилата за движение по пътищата. Преди две години му е било наложено наказание от четири месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок за шофиране след употреба на алкохол.

На 10 март миналата година, Елвис участвал в кукерски фестивал, който се провеждал в пазарджишките села Виноградец и Ветрен, заедно с група от неговото село Калище. Върнали се оттам с автобус. Обвиняемият имал уговорка с доведената си сестра – К.И., да закара него и приятеля му И.Г. до Радомир, тъй като по-рано те били консумирали алкохол.

В късния следобед потеглили с лек автомобил „БМВ“, управляван от бременната в седми месец И. Пристигайки в Радомир, в колата се качил и колега на обвиняемия – Л.Й.

Около 17,30 часа, наближавайки разклона за село Дебели лаг, Елвис А. пожелал да си сменят местата в автомобила с бременната жена с мотив, че тя шофирала прекалено бавно. Първоначално тя не се съгласила, тъй като А. бил употребил алкохол, но той я уверил, че ще шофира бавно и внимателно. На първото уширение на пътното платно, с посока на движение от село Извор към Дебели лаг, обвиняемият седнал зад волана на „БМВ“.

Времето било светло и слънчево, видимостта – добра, асфалтовата настилка – суха. Обвиняемият навлязъл в десен завой със скорост от около 100 км/ч. Автомобилът преминал в лентата за насрещно движение и частично – в затревения ляв банкет. С цел да го прибере обратно, водачът завъртял волана надясно. Поради движението му с около 100 км/ч и употребеното количество алкохол, той загубил контрол над возилото, което напуснало пътното платно надясно, преминавайки през затревения десен банкет. Последвал страничен кос удар в крайпътно дърво с лявата част на колата, полет над затревената канавка и още един удар.

Виждайки катастрофиралия и пушещ лек автомобил встрани от пътното платно, на помощ се отзовали множество хора от преминаващи в района на произшествието МПС. Бил подаден сигнал на телефон 112. Пострадалите били транспортирани в различни лечебни заведения в София и Перник.

Возещият се на задната седалка на катастрофиралия автомобил И.Г. по-късно починал. От заключението на извършената съдебномедицинска експертиза е видно, че смъртта му се дължи на съчетаната гръдно-белодробна и коремна травма, довела до остра кръвозагуба.

На К.И. била причинена средна телесна повреда, изразяваща се в множество охлузвания, кръвонасядания, кръвоизливи, контузия на белите дробове, както и счупвания в различни части на тялото.

Съгласно резултата от химическото изследване, в кръвната проба, взета от обвиняемия, е било установено наличието на етилов алкохол в количество 1,39 промила.

Предстои наказателното производство срещу него да продължи в съда.