Отстраниха теча по новия водопровод

Отстраниха теча по новия водопровод

При тестването вчера новият водопровод за Перник показа дефект. При пробното пускане на водата се е разхлабила една от връзките. Пробивът е станал в района след пернишкото село Големо Бучино в посока към София. При пробното пускане на водата се е разхлабила една от връзките по съоръжението. Работи се по отстраняването на проблема, съобщиха от областната администрация в Перник. По-късно стана ясно, че течът е отстранен. По прогнозни данни, след дезинфекцията на тръбите, водата трябва да тръгне към Перник и селищата, разчитащи в момента единствено на подаването на питейната течност от язовир „Студена”, да са без вода само в нощните часове.

Трасето, по което на Перник ще бъде подавана вода от язовир „Бели Искър” е с дължина 13 км. Над 2100 са връзките между тръбите. Изпробването на водопровода и съоръженията към него е започнало още в неделя. Тестването е поетапно. Очаква се до края на седмицата водопроводът да бъде пуснат в експлоатация.

Строителството започна в началото на февруари. Намерението е с пускането на вода от „Бели Искър” да бъде намалено водоподаването от язовир „Студена”, за да може язовирът да започне да се пълни по- бързо и перничани да имат вода през целия ден, а режимът да остане само нощем.