Спряха екскурзиите в страната и извън нея!

Спряха екскурзиите в страната и извън нея!

Очакваме всеки момент да се преустановят организираните екскурзии. Виждаме, че ситуацията е много динамична, много държави затварят въздушните си пространства. Най-важно е да се самоограничаваме, да бъдем отговорни и да не приемаме, че призивът да не се пътува не се отнася за нас, защото българската държава не може да гарантира, че друга държава няма да затвори границите си. Това каза вицепремиерът и министър  на външните работи Екатерина Захариева на брифинг в Министерски съвет във връзка с предприетите мерки от страна на правителството за оказване на съдействие на българските граждани в чужбина.

Една от основните  задачи пред екипа на МВнР е освен да следи международната ситуация и да актуализира информацията, е да оказва съдействие на българските граждани зад граница. За пореден път, тъй като това правим всеки ден, искам да призова нашите сънародници да не пътуват, защото, въпреки призивите, които отправяме всеки ден, все още забелязваме доста пътувания и организирани наши съграждани зад граница, които не попадат под определението „неотложен случай“. Редица държави въведоха ограничения за свободно придвижване на граждани, дали индивидуални, или са автобуси. Полагаме неимоверни усилия. От 13 март сме оказали съдействие да приберем над 200 български граждани дори от дестинации, за които първоначално ни се струваше невъзможно. На всеки три часа задграничните ни представителства предоставят информация каква е ситуацията в съответната държава. На сайта на МВнР има таблица, която се актуализира на всеки три час, заяви Захариева.

Министър Захариева информира, че за тежкотоварния превоз все още има затруднения и преминаването става бавно, въпреки че на италианско-словенската граница вече три пъти преминават наши тирове. На границата на Унгария и Австрия има около 30 км опашка в Австрия и, след разговори с министъра на външните работи на Унгария, се очаква около 21.00 часа тази вечер да бъде пропусната колоната на струпали се автомобили и автобуси.

Посолството ни в Мароко пък прави всичко възможно да се намерят варианти за прибирането на организираната група от 29 човека на екскурзия там. Захариева обясни, че се поддържа постоянна връзка с представител на туроператора на място и турските авиолинии ще изпратят самолети, а Мароко е разрешило едва днес кацането на самолетите. Тя има уверението, че тези българи ще бъдат качени на самолет тази вечер. 49 български граждани са заявили желание да напуснат Мароко.

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че е издала заповед, според която от 17 март временно до 13 април да бъдат преустановени всички дейности по Закона за туризма – основно вътрешен туризъм, изходящ туризъм с цел екскурзия, организирани пътувания, входящ туризъм, както и допълнителните дейности, свързани с това. Това се налага заради усложнената ситуация в международен план, поясни министърът.

483-българи и в момента са на екскурзии зад граница, съобщи тя, като определи това като безотговорност. Очевидно е, че само на добра дума и на добра воля не става, подчерта Ангелкова.

Много ми е тежко да виждам как няма туризъм, но това е в целия свят. Апелирам към всички да бъдем максимално отговорни и да намерим сили да продължим напред. Ще продължим да обсъждаме мерки, но каквото и да поискаме, засегната е цялата икономика и трябва да намерим баланс. Като правителство, ще предприемем всички възможни мерки в тази ситуация, посочи Ангелкова.

Тя отбеляза, че е невъзможно да се прогнозира дали ще има фалирали фирми в туристическия бранш и ако да, колко, тъй като никой не знае докога ще продължи извънредната ситуация с епидемията от коронавирус.

Към момента резервациите за юли и август не се отказват. С големите туроператори сме говорили месец за месец да изпращат своите откази за плащане на ранните резервации. В момента не можем да прогнозираме дали ще имаме летен туристически сезон, коментира министърът.