Кметовете в област Перник ще изпълнят заповедта на здравния министър във връзка с извънредното положение в страната

Кметовете в област Перник ще изпълнят заповедта на здравния министър във връзка с извънредното положение в страната

Всички общини в област Перник ще спазят инструкциите и заповедта на Министерството на здравеопазването. Това увериха вчера вечерта кметовете на населени места от областта на извънредното заседание, свикано от областния управител инж. Емил Костадинов във връзка с обявеното извънредно положение в страната. „Най-важното е да бъдем разумни, дисциплинирани и отговорни. Както за собственото си здраве, така и за близките ни. Нека превенцията и борбата с коронавируса бъдат наша обща кауза. Да не се поддаваме на паника, но и да не подценяваме ситуацията и да спазваме правилата и мерките“, призова областният управител всички участници в консултативния съвет за превенция и предотвратяване разпространението на вирус COVID – 19.

По думите на началникът на РУО – Перник Ваня Коконова учебните заведения в областта ще преминат към дистанционна форма на обучение. Мерките са предприети от вчера от Министерството на образованието.

„Голямо напрежение има в Белодробната болница заради фалшиви публикации, разпространявани в социалните мрежи, че в здравното заведение има настанени шест човека, заразени с коронавирус. Паниката е сред персонала и не се работи в нормални условия“. Това обяви директорът на Специализираната болница за активтно лечение на белодробни болести д-р Величка Кадийска.Тя апелира медиите да не създават допълнителна паника сред населението.

„Полагаме максимални усилия да осигурим оптималното водоснабдяване на община Перник. Продължаваме да работим за по-бързото осигуряване на вода за перничани през деня и така да осигурим повече спокойствие в тази извънредна ситуация“, заяви Костадинов.Той допълни, че има уверението на управителя на „В и К”,че перничани ще могат да минат на облекчен режим.

„Надявам се в най-кратки срокове, след въвеждането в експлоатация и на аварийния водопровод,  да осигурим една по-спокойна среда за всички ни. Вярвам, че обединени сме по-силни от всяка криза“, посочи инж. Костадинов.

Директорите на здравните заведения в областта уточниха още, че са преустановени детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, както и свижданията.

Заради опасността от заразата ГКПП „Стрезимировци“ остава затворен.