Вече 31 станаха случаите на коронавирус у нас

Вече 31 станаха случаите на коронавирус у нас

31 са вече случаите на коронавирус у нас, от които един почина.  Само вчера общо 8 човека дадоха положителна проба за COVID 19.

За 7 от новите заразени съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг след извънредното заседание на Министерския съвет. Осмият потвърден случай обяви Националната референта лаборатория преди минути.

От вчера на сайта на Министерството на здравеопазването е публикувана актуална информация за броя на заразените.

Мутафчийски скептично потвърди, че все още сме в началото на пика на кривата и кризата тепърва предстои.

Мутафчийски за пореден път подчерта, че според всички, които анализират ситуацията, най-важното е да се запази социалната дистанция. Това е философията на всички мерки, които се предприемат и те се базират на опита от Китай.

„Оптимистичният вариант е, че септември ще има ваксина“, допълни той. Той подчерта, че това, че няма дезинфектанти не означава, че няма сапун и вода. Гражданите просто трябва да си мият ръцете редовно. Това е неизвестен вирус, който няма лечение, не е измислена достатъчно добра формула и няма решение.

Венцислав Мутафчийски заяви, че нито България, нито Европа разполагат с ресурсите на Китай и трябва да бъдем предпазливи. Освен като икономически ресурс, също така и като човешки, се отнасяше предупреждението на шефа на Оперативния щаб.

Ген. Мутафчийски отново посочи, че най-застрашените са възрастните хора, а опитът показва, че лечението на този вирус е дълго и продължително.

Не разполагаме с ресурсите на Китай и трябва да бъдем предпазливи, защото наистина може да се „счупи“ държавата“, сподели Мутафчийски.

Той говори и за опасностите, пред които се изправят медицинските лица, които са и призвани да лекуват хората, заболелите. На въпрос обаче за избора, който правят лекарите и медицинските специалисти всеки ден, Венцислав Мутафчийски заяви, че този въпрос, според него, не стои изобщо в главата на никой лекар.