Министър Емил Димитров отправи остри нападки срещу кмета на община Перник в ефира на БТВ!

Министър Емил Димитров отправи остри нападки срещу кмета на община Перник в ефира на БТВ!

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров нападна твърде остро кметът на община Перник в предаването на Цветанка Ризова – „Лице в лице” днес.

„Аз съм спрял водата на цяла Владая, за да може всичката вода да отива в Перник. Колко време още мислите, че тази вода трябва да бъде спряна изцяло. Половината трябва да я върнем, Владая трябва да имат река, Владая трябва да имат естествен отток, а ние сме я спряли цялата. От три места събираме, за да пълним язовира. В момента, в който започва да се пълни, ма не може ли да го изпразним за три месеца. Трябва да пестим водата. Аз съм министър на всички българи”, заяви Димитров.

На въпроса на Цветанка Ризова- откъде идва проблемът, Ревизоро заяви:” Проблемът е, че те са ползвали същите количества, които миналата година им ги давахме и те пак не им стигат. Миналата година са се къпели както тази година и не е имало режим. Тази година изведнъж имат режим”.

На въпроса на Ризова- къде е заровено кучето, Димитров отговори:” Кучето ще е заровено, когато се разбере, че тези количества от 900 000 до  1 200 не им стигат. Лятото е 1 200, а сега е 900. Ние подаваме същото, което миналата година, без режим. Оказва се, че те са отчитали едни количества, към нас, а са ползвали повече без водомер. Изпускали са количества за естествен отток в реката, а са го вкарвали в пречиствателната станция. Имат огромни загуби, а не са си направили ремонтите. И в момента имат един милион проблеми. И вместо да си решат проблемите, а  правителството е дало пари на Нова година, преди това даде МРРБ, гласували сме 105 млн. лв. по ОП”Околна среда”, стоят при мен, чакат да си ги получат. Спрели сме и двата завода. Вместо това, да си оправяме дупките, те все не им стига водата”.

 На въпроса на Ризова, кои са тези „те”, Димитров отговори:” Ние каквото трябва сме направили. Има ръководство на града избрано, а тези хора се занимават с политика. Аз съм виновен за Перник, че съм им заделил 4 милиона и половина, които седят и чакат 2 месеца. Аз съм виновен, че съм ги сложил във всички графици миналогодишните,имат водата. Аз съм подсигурил всичко, така, както Министерски съвет е гласувал. В Перник в язовира събирам вода, даже лишавам от вода Владая, само и само да събирам вода”.

На въпроса на Ризова, кажете все пак кой е този кой, за да не си играем с нервите на перничани, Димитров зададе въпрос, на който би трябвало като министър сам да си отговори:”Собственик на „В и К” кой е, не е ли кмета на града?! Като си закърпят инсталациите, като си усвоят тези 105 милиона, като си усвоят тези 30 милиона, които сме им дали, като тръгне водопровода от София, тя водата трябва да им стигне, защото е повече от колкото е била миналата година. Когато подадем тези количества, които те миналата година казват, че са отчитали и те не им стигнат, тогава ще си зададем въпроса- а как миналата година ви стигаха. И тогава може би някой, но не аз, а прокуратурата ще каже- очевидно нещо се е случвало. Очевидно от някъде е извирала повече вода, очевидно някой е махал водомери, очевидно някой е давал фалшиви резултати, очевидно някой не си е кърпил дупките. Но затова МОСВ абсолютно никакво отношение. Ние така, както Министерски съвет е гласувал сме осигурили вода”.

На апострофа на Ризова, какво излиза, Нено Димов е в ареста, а тези, които раотят без водомери, източвали са и са подавали фалшиви количества се разхождат спокойно, така ли се оказва, Емил Димитров отговори:” Нито един не отида да каже , господин Димов, може ли да ви заместя за един месец, защото аз казвах искам да правим избори, воля Ви не спирайте водата, айде по-натам режим. Или г-н Димов Вие казахте да намалим на 1 милион разхода, ма ние пак направихме милион и половина, щото махнахме водомера, моля Ви се нека аз да отида вместо Вас. Или г-н Димов ние пуснахме речен отток да има естествен, ма ние си го взехме в пречиствателната, пак да си крием загубите с него и да си оправим града, може ли аз да Ви заместя в ареста. Такива няма, както и в момента всеки казва- кога ще ми дадат още вода. Днес слушам изказване- язовирът бързо се пълни, бързо се празни трябва много да внимаваме, може ли да почнем да го празним скоростно- не може. Водата ще се пести  и ще се даде в количествата, каквито са миналата година. Миналата година през това време перничани са се къпали без режим, нищо не им пречи и сега да се къпят”.

На въпроса на Ризова- ама Вие така наказвате перничани, министърът отговори:”Никой не наказва перничани, дал съм им водата. Аз знам по наши отчети какво са ползвали миналата година, бъдете така добри да си го получите и тази година”.

На въпроса на Ризова- може ли с днешна дата да се пусне водата на перничани от новия водопровод, Димитров отговори:” Водата може да се пусне от месец и половина. Госпожа Фъндъкова е направила всичко, „Софийска вода” е направила всичко, Министерството на енергетиката е направило всичко, МОСВ го е заложило в графиците. След един час да кажат, 4.5 милиона чакат в язовир Бели Искър и тръгват към Перник”.

На въпроса на Ризова- кой трябва да разпише, за да тръгне водата, Димитров каза:” Аз съм го разписал още преди месец и половина. Ако водопроводът е готов, след един час, стига да имат разрешително, Перник трябва да си направят, щото и това не правят от медийни изяви,  водата може да тръгне към Перник. Ние сме я осигурили, тя чака в Искър. И понеже прелива, за да не я хабим я пращаме обратно в язовира”.

На контра въпроса на Ризова-  за да не си играем с нервите на перничани, кажете кой какво трябва да направи, министърът отвърна: ”А не, от мен трябва да се осигури водата- осигурил съм я. Трябва да се напълни язовира- пълня го непрекъснато. Но само за един месец понеже се пълни язовирът, сега дай да го изпразним за три месеца, какво ще направим юни месец като е празен. Ще дойдете и ще кажете- ми вие що го изпразнихте толкова бързо. Забравихме ли какво се случи само преди три месеца”.

 Накрая Ризова обобщи- нещо искате да кажете на някой в Перник. Дано този някой в Перник е разбрал. На това Димитров заяви: ”Да не дава медийни изяви, а да си свърши работата. Взел е пари от държавата на нова година 30 милиона да си закърпи дупките. Получава вода, колкото получава всяка предишна година. Да си оправи дупките и да си получава водата. Вода е осигурена, седи чакат 4.5  милиона в Бели Искър. В момента, в който тръгне, дай Боже, да е съвсем скоро тръбата, вода ще се получи в Перник. Какво повече да направя, освен да отида и да ги изкъпя. Кметът още не е разбрал, че няма разрешение. Ако аз се хвана за буквата на закона, утре тръбата  да е пусната, нямам право да му пусна вода, независимо, че има, защото не са си извадили разрешение, не са си сключили договор със „Софийска вода”. Фъндъкова свърши всичко. „Софийска вода” свърши всичко МЕ, свърши, МОСВ свърши, Перник не са си извадили разрешително, щото дават медийни изяви. Аз им пиша писмо след писмо- елате да си извадите или елате да си сключите договор. Как всички- Фандъкова дойде на крака в моя кабинет, вечерта аз й занесох разрешителното за проблем, който не е нейн- щото жест за жест, уважение за уважение. Как „”Софийска вода” дойде да подаде всички документи за друг град,който не го касае, а го натоварва с проблем- решихме го. Министър Теменужка Петкова и всички останали. И изведнъж чувам по медиите, че вода няма. Ма ние сме осигурили преди един месец бе господа и тя чака”.

Предадохме ви дословно, без грам редакторска намеса, отговорите на министър Емил Димитров на въпросите на водещата на предаването Цветанка Ризова. Нямам никакво намерение да коментирам думите на министъра,  нито да се явявам в ролята на адвокат на когото и да било. Не мога да скрия, обаче, учудването си като журналист, защо министър Димитров отправя упреци единствено и само към кмета на община Перник. Вярно е, че министърът е от скоро в МОСВ, но вече би трябвало да знае, че държавата е собственик на 51% от акциите във  „В и К”-Перник, а общините в областта на 49%. От тях Община Перник притежава 33 или 34%, не съм напълно сигурна. В тази връзка,  Областната управа, в качеството си на представител на държавата и Асоциацията по водите са тези, които, освен МРРБ като принципал на водоснабдителното дружество, могат да упражняват контрол върху дейността му. Управителят на „В и К” се назначава от МРРБ, а не от Община Перник. Не бих искала да зачеквам въпроса с проекта за водния цикъл, защото картината ще придобие още по-мрачни краски, имайки предвид тежкото финансово положение на „В и К“ и необходимостта от осигуряването на 26 милиона лева собствено финансиране. Мога да продължа се в тоя ред на мисли, но рискувам да ме подозрете в пристрастност, въпреки фактите, които сами говорят за себе си. Мисля си, че кметът на община Перник до момента винаги е показвал благодарността на перничани и на Общината за съдействието, което получава Перник от държавата. Въпросът, който ме вълнува и на който министър Емил Димитров не дава отговор е- кой, според него,  е трябвало да упражни контрол върху дейността на „В и К”-Перник. Ако такъв е бил осъществяван, то щеше да стане ясно, че липсват или са повредени водомери, че се подава вода от язовир „Студена”, която не се заплаща, че не се реализират инвестиции във водопроводната мрежа, както е заложено в бизнес плана на дружеството. Всъщност, този бизнес план се приема и утвърждава от Асоциацията по водите и от ред други институции. На базата на бизнес плана, след като беше приет, се увеличаваше всяка година цената на водата в Перник и областта.  Когато гръмна скандалът с източения язовир „Студена”, стана ясно, че прокуратурата започва проверка. Това, доколкото помня, беше през ноември 2019 г., а сега сме почти средата на март 2020 г. Пернишката Окръжна прокуратура излезе с констатации за допуснатите груби нарушения, довели до режим на водоснабдяването в Перник и дори бяха посочени виновните институции. Питам се- и какво от това. Министър Емил Димитров отправя упреци единствено и само към Община Перник. Питам се- защо? Сигурна съм, че след тези изявления на екоминистъра в ефир, този въпрос си задавам не само аз!