Д-р Кунчев с важна препоръка към всички, защото ситуацията с коронавируса се променя не към добро

Д-р Кунчев с важна препоръка към всички, защото ситуацията с коронавируса се променя не към добро

Хората да търсят спешна помощ основно през общопрактикуващия си лекар и да отлагат всичко, което може да бъде отложено

Картината с коронавируса както в света, така и в България се променя непрекъснато – не към добро. Това заяви главният държавен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев в Плевен, след участието си в заседание на оперативния щаб, създаден във връзка с противодействие разпространението на заразата.

Както е очевидно за всички, макар и по различен модел – дали Италия и Испания, по най-лошия сценарий, дали Германия и Англия, по сравнително по-добър, но всички страни вървят по този път, уточни той, цитиран от БТА. От тази гледна точка Плевен е една крачка пред всички и от опита, който натрупахме тук, дори само за 48 часа, трябва да си направим изводи и ние сме ги направили, подчерта д-р Кунчев. „Първо за това, че колкото и да се налагат мерки за карантина за ограничаване на разпространението, това не трябва да затруднява дейността на лечебните заведения, не трябва да спира достъпа на гражданите до спешна помощ.

Но към гражданите апелът ми е да търсят спешна помощ основно през общопрактикуващия си лекар и да отлагат всичко, което може да бъде отложено“, подчерта д-р Кунчев. Той посочи, че се вижда и ситуацията в „Пирогов“, че са необходими няколко часа за преустройство на работата, за концентриране върху положителните случаи, върху контактните, които се наблюдават на място, което да е безопасно за всички, както и за цялостна дезинфекция на лечебното заведение, след което то продължи да работи с нормалните си функции.