Удължиха грипната ваканция за учениците в област Перник до 16-ти март включително

Удължиха грипната ваканция за учениците в област Перник до 16-ти март включително

Регионалната здравна инспекция в Перник е изпратила до Регионалното управление по образованието в Перник предписание дните от 12 март до 16 март включително да бъдат обявени за неучебни. Според здравната инспекция, през 10-та седмица на 2020 г. е установено увеличаване на броя на заболелите от остри респираторни заболявания лица във всички възрастови групи. През периода са регистрирани 158 заболели, като заболеваемостта е 216,11 %oo (при средна за страната 110,92 %oo към 09.03.2020 г.)

С оглед на това и с цел ограничаване интензивността на епидемичния процес  РЗИ Перник връчи предписание на РУО на МОН за периода 12.03-16.03.2020 г. включително да не се провеждат учебни занятия на територията на област Перник. Остават в сила и всички мерки при грипна епидемия за лечебните заведения на територията на областта.

Началникът на РУО в Перник Ваня Коконова увери, че директорите на всички училища в областта са информирани за предписанието на РЗИ и учебните занятия са преустановени.

Препоръчително е детските градини да останат отворени, при задължително изискване за медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция на помещенията. По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в определения превантивен ограничителен период до 16 март.