МБАЛ”Р. Ангелова” има готовност да поеме пациенти, заболели от коронавирус

МБАЛ”Р. Ангелова” има готовност да поеме пациенти, заболели от коронавирус

МБАЛ”Р. Ангелова” има готовност да поеме евентуално заболели пациенти от коронавирус. Това увери директорът на областната болница д-р Анатоли Митов.”Имаме подготвени легла за настаняването на евентуално заболели от коронавирус пациенти. Разполагаме с лични предпазни средства, макар все още те да са недостатъчни, но очакваме да осигурим допълнителни количества. Разполагаме с квалифицирани лекари, които да поемат лечението на заболелите. Мотивирани сме, имаме желание и готовност да реагираме своевременно при появата на COVID-19 в Перник и региона. Мисля, че както ние, така и в национален план се предприемат адекватни мерки срещу разпространението на коронавируса и място за паника и тревога сред хората не трябва да има”, увери д-р Митов.

Според директора на РЗИ-Перник д-р Юри Торнев, за сега на територията на областта няма  регистрирани хора, болни или такива в контакт със заразени от коронавирус.

По информация на РЗИ, наблюдаваните жители на Пернишка област до днес са били 38 човека, всичките те са се завърнали от чужбина. Граничните власти са подадени данните за още 33-ма човека. Така над 70 човека остават под наблюдение. Повечето пристигнали перничани са били в Италия. По информация на директора на РЗИ, хората се наблюдават от личните им лекари.

Според д-р Торнев, РЗИ заедно с общините и МВР-Перник извършват съвместен контрол за спазване на карантинния период. Задачата досега бе да се предотврати влизането на инфекцията в страната, сега вече целта е да я ограничим, подчерта д-р Торнев. „Граничните власти постоянно подават данни за още идващи от чужбина лица, чието здравословно състояние също се следи“, допълни д-р Торнев.